Hoe kun je kattenharen van je meubels verwijderen?

Door: Jasper
Laatste update: 5 mei 2023

Niks is gezelliger dan bankhangen met je kat. Het enige nadeel is dat er zoveel haar op je meubels achterblijft. Zeker als je een langharige kattenvriend hebt. Hoe kun je kattenharen van meubels verwijderen? Wij geven hier negen handige tips zodat je meubelen er binnen no time weer uitzien als nieuw. Zo kun je weer genieten op haarvrije meubels. Want laten we eerlijk zijn: zonder haar van je geliefde kat ziet je favoriete stoel er toch een tikje mooier uit.

1. Kattenhaar van meubels verwijderen met een plakroller.

De plakroller is een goeie oude klassieker om stof en kattenhaar te verwijderen. Plakrollers kun je gebruiken voor meubelen en kleding. Je kunt ze bij veel winkels kopen, in verschillende prijsklassen.

Gebruik de plakroller regelmatig om kattenhaar van meubels te verwijderen en ze zien er weer zo goed als nieuw uit!

Omdat de plakroller zo makkelijk is in het gebruik, is het dé methode om je meubelen snel haarvrij te maken voor je bezoek krijgt.

2. Kattenhaar van meubelen verwijderen met een ballon of afwashandschoen

Een ballon trek stof en haar aan. Blaas hem op en haar hem langs je meubelen om ze haarvrij te maken. Ongeveer hetzelfde trucje kun je uitvoeren met een afwashandschoen. De stroeve handschoen trekt haren aan, dus je favoriete stoel of bank is snel haarvrij!

3. Kattenhaar verwijderen van meubels met tape

Hardnekkig haar op je bank? Dan kan het nog weleens helpen om kattenhaar van je meubel te verwijderen met tape. Dit is een grondige manier, en bovendien snel. Kijk wel uit of het textiel of leder van je meubelen hier niet door beschadigd. Twijfel je, ga dan liever voor de iets mildere plakroller of de kledingborstel.

Als je erg zuinig bent op je meubel kun je in dat geval ook kiezen voor tip 8.

4. Kattenharen van meubels verwijderen met je kledingborstel

Een kledingborstel is een degelijke oplossing om kattenhaar van je meubelen te verwijderen. Veel mensen hebben er al één in huis. Een kledingborstel is te koop bij de meeste huishoudelijke winkels. Het voordeel van kledingborstels is dat ze zacht genoeg zijn voor al je meubelen. Ze zijn immers gemaakt om kleding mee schoon te maken!

Als je efficiënt kattenhaar van je meubels wilt verwijderen, koop dan een grote kledingborstel. Hiermee werk je lekker snel.

5. Kattenhaar van meubelen verwijderen met een dierenborstel

Een rubber dierenborstel kun je ook gebruiken om kattenhaar van meubels te verwijderen! Het rubber trekt namelijk stof en haar aan, net als de afwashandschoen en de ballon. Overigens worden rubber dierenborstels afgeraden om de kat mee te borstelen. Deze borstels stimuleren de haargroei juist en kunnen de vacht beschadigen. Heb je er toch zo’n borstel in huis, dan kun je ‘m dus schoonmaken en voor je meubelen gebruiken.

6. Kattenharen verwijderen door je meubelen te stofzuigen

Een snelle manier om kattenhaar van meubelen te verwijderen blijft natuurlijk stofzuigen. Door regelmatig je meubelen te stofzuigen hou je ze netjes en enigszins haarvrij. Gebruik hiervoor wel een apart opzetstuk, voor de hygiëne. Ook voor eenkrabpaal is het handig een stofzuiger te gebruiken om extra kattenharen te verwijderen. Een opzetstuk met kunststof borstel kan extra helpen om kattenhaar te verwijderen. Het kunststof trekt van nature haar aan.

7. Verwijder kattenhaar van meubelen met een microvezeldoekje

Het microvezeldoekje heb je vast wel in huis. Deze oude vertrouwde werkt uitstekend voor het verwijderen van kattenhaar van je meubel. Dit synthetische doekje werkt als een magneet op haar en stof. Daarnaast zijn deze doekjes glad, waardoor je zeker weet dat je je meubel niet beschadigd. Microvezeldoekjes kun je in vrijwel elke supermarkt of huishoudwinkel kopen.

8. Leg een katoenen deken op je meubel

Met deze tip kun je voorkomen dat dierenhaar rechtstreeks op je meubel terecht komt, én het kattenhaar van je meubel verwijderen. Ligt er haar op de handdoek of deken, dan kun je deze weghalen en wassen. En voilà, je meubel staat er netjes bij voor als je bezoek krijgt!

Als je kat een vaste ligplek heeft op de bank, kun je daar bijvoorbeeld een handdoek neerleggen. Dit scheelt al erg veel qua haaroverlast. Je zult bovendien zien dat katten graag op een (opgevouwen) handdoek gaan liggen. Zo’n lekker zacht plekje kunnen ze niet weerstaan.

9. Borstel je kat regelmatig of gebruik een microvezeldoekje

Met name in het voorjaar en in de zomer verliest je kat veel haar. Dit zie je natuurlijk ook terug op je stoelen en banken. Je kat buiten borstelen met een geschikte borstel, kan helpen om minder haar terug te vinden op je meubels.

Kam je kat voorzichtig, en niet elke dag. Dagelijks borstelen of kammen kan de haargroei juist stimuleren.

Je kunt je kat ook ‘borstelen’ met jawel, een microvezeldoekje! Dit is mild, huidvriendelijk en haren die loslaten zullen als vanzelf aan het doekje blijven kleven.

10. Kattenhaar van je meubels verwijderen door regelmatig te wassen

Niet iedereen staat erbij stil dat sommige meubelen wasbare hoezen hebben. Was deze af en toe om kattenhaar van meubels te verwijderen. Je meubels zullen met een huisdier ook wat sneller stoffig of vuil worden. Wassen is in dat geval ook handig om muffe luchtjes te voorkomen. 

Overige tips om kattenhaar van meubels te verwijderen

Je huis haarvrij houden valt met een kat niet altijd mee. Het is nu eenmaal één van de dingen die erbij horen als je een huisdier hebt. Tussen onze tips staat er voor iedereen wel iets dat werkt. En voor elk baasje geldt: beperk haar op je meubelen door je kat nu en dan te borstelen. Een handdoek op je favoriete stoel of bank neerleggen kan ook nooit kwaad. Deze kun je regelmatig wassen.

Handig om te weten: synthetische meubelen trekken meestal meer haar aan. Deze meubelen vragen dus iets meer aandacht wat betreft kattenhaar verwijderen.

Over de auteur

Jasper
Kattenliefhebber

Jasper is eigenaar van kattenpagina.com, een website vol met informatie over alle aspecten van het leven met katten. Hij is dol op dieren en doet in zijn vrije tijd aan verschillende sporten. Lopen do... Lees meer