Beste vlooienmiddel 2024

Door: Jasper
Laatste update: 5 mei 2023

Kattenpagina.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.

De meest geziene parasiet bij katten is de vlo. Er bestaan honden- en kattenvlooien, maar kattenvlooien komen het meeste voor. Gek genoeg ook op honden. Ze kunnen voor veel overlast zorgen en zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid van je kat, van de andere huisdieren en van jezelf. Gebruik daarom een vlooienmiddel voor de kat om je dier van deze vervelende beestjes te verlossen. En om te voorkomen dat ze terugkeren. In dit artikel vertellen we hoe je een vlooienbesmetting bij je kat kan herkennen, aanpakken en voorkomen.

Inhoudsopgave contents chevron

Beste reviews Bolfo Gold Kat 80

Merk: Bolfo Gold
Eindoordeel: 8.5/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 29,64

De Bolfo Gold kat 80 is een antivlooienmiddel speciaal voor katten boven de 4 kg lichaamsgewicht. Een pipetje tussen de schouderbladen beschermt je kat gedurende vier weken tegen vlooien en teken. Deze grootverpakking bevat maar liefst acht pipetten. Handig als je twee katten in huis hebt die allebei behandeld moeten worden. Voor een paar euro per maand heeft je kat geen last meer van vervelende kriebelbeestjes. Veel mensen melden dat de werking perfect is, toch zijn er ook wat mensen die beweren dat de vlooien resistent lijken tegen dit middel.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste koop Frontline Spot

Merk: Frontline
Eindoordeel: 8.3/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 29,90

Deze grootverpakking Frontline vlooienmiddel kat bevat voor zes maanden een antivlooienmiddel voor je dier. Een pipet per maand en je kat heeft geen last meer van vlooien, teken en luizen. Houd wel het gewicht van je kat in de gaten: het middel is geschikt voor katten van 1 kg tot 4 kg lichaamsgewicht. Veeg wat haren achterin de nek van je kat opzij en druppel een pipet leeg op de huid van het dier. Wanneer je kat gaat schudden met zijn kop, kunnen er wat druppels afvallen. Deze druppels kunnen vlekken geven op stoelen of bank, houd hier rekening mee.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze keuze Bayer Bolfo Gold 80

Merk: Bolfo Gold
Eindoordeel: 8.7/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 23,23

De Bolfo vlooiendruppels werken vier weken lang tegen vlooien en teken. Een verpakking beschermt je kat dus vier maanden. Zorg dat alle dieren in huis tegelijk behandeld worden. Heb je bijvoorbeeld ook een hond in huis? Dan kan hij ook kattenvlooien bij zich dragen, die na een poosje weer terug op de kat springen. Sommige katten vinden de geur van deze druppels niet prettig. Het is daarom slim je kat voordat je de druppels toedient iets lekkers te geven, zodat de druppels zich op de huid kunnen verspreiden terwijl je kat afgeleid wordt

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Advantage 40

Merk: Advantage
Eindoordeel: 8.2/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 21,75

Wanneer je de pipetten van Advantage gebruikt, werken deze net iets korter dan de andere middelen, namelijk 3 tot 4 weken. Echter, de recensies zijn erg positief. Het middel scoort vooral hoog op prijs-kwaliteit verhouding en de werking tegen vlooien wordt als erg goed ervaren. Redenen genoeg om dit middel dus aan te schaffen voor jouw kattenvriend tot 4 kg.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Beaphar DIMETHIcare

Merk: Beaphar
Eindoordeel: 8.4/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 11,75

Zoek je een antivlooienmiddel zonder insecticiden, dan is Dimethicare een goed middel voor jouw kat. Het doodt geen vlooien, maar zorgt ervoor dat de gewrichten van de vlo blokkeren, waardoor ze van de kat afvallen. Ook in de omgeving kunnen de beestjes zich dan niet meer voortbewegen. Daarnaast zorgt de aloë vera ervoor dat de huid van je kat verzorgd wordt en sneller herstelt. De werking is wel korter; het middel biedt 8 tot 10 dagen bescherming tegen vlooien. Voor de omgeving moet je een apart middel gebruiken.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze gids voor het kopen van Vlooienmiddel katten

Vlooien zijn kleine parasieten die bloed zuigen bij je hond of kat. Ze leven op het dier en kunnen zich hier, maar ook in de omgeving voortplanten. Bij gebrek aan een dier bijten ze ook wel eens een mens. Nadat ze zich gevoed hebben met bloed leggen ze eitjes in de vacht van het dier. Deze eitjes kunnen in de omgeving terechtkomen, waar ze nog maanden kunnen blijven liggen voordat ze uitkomen. Wanneer de temperatuur goed is, komen de eitjes uit. De larven die uit de eitjes komen verpoppen zich na een week of drie, waardoor ze zich ontwikkelen tot een volwassen vlo. Een vlooienprobleem bevindt zich dus niet alleen op het dier, maar vaak ook deels in huis. Als je je kat vrij van vlooien wil krijgen, is het dus raadzaam ook aandacht aan de omgeving van het dier te schenken. Met een goed vlooienmiddel voor je kat bestrijd je de volwassen vlo én de larve van de vlo tegelijkertijd.

Vlooienmiddel kat

Een vlooienbesmetting bij je kat herkennen

Het is lastig vlooien te vinden in de vacht van je kat. Ze zijn razendsnel en kunnen ook ver springen. Wanneer je kattenvriend zichzelf vaak krabt en bijt, is het aannemelijk dat hij een vlooienbesmetting heeft. Toch hoeft dit niet, er zijn allerlei andere redenen te vinden voor jeuk bij de kat. Hoe kan je nu een vlooienbesmetting bij je kat herkennen?

Gekke sprongen en kale plekken

De venijnige beet van een vlo is vaak een reden voor je kat om plots op te springen en zichzelf te gaan bijten. Dit gedrag is dus typerend voor een vlooieninfectie. De kriebelbeestjes bevinden zich vooral op het achterlichaam en rond de staart van de kat. Hierdoor gaat de kat zichzelf veel wassen en bijten, soms zo erg dat de haren op het achterlichaam uitvallen en de rug vol kleine wondjes komt te zitten. Wanneer en of dit gebeurt is voor elke kat anders. Sommige katten reageren heel heftig op slechts één beet, anderen gaan pas krabben als er al veel vlooien zitten.

Vlooienkam

Met behulp van een vlooienkam kan je de beestjes op je kat vinden. Deze kam heeft hele fijne tanden waar enkel de haren doorheen glijden en verder niets. Kam de vacht van je dier met deze speciale kam tot op de huid en bekijk bij elke haal de haren die in de kam zitten. Soms blijft er een vlo in de kam hangen, meestal zal je enkel vlooienpoepjes en zand vinden. Om deze twee van elkaar te kunnen onderscheiden moet je wat korreltjes nat maken op een keukenpapiertje. Vlooienuitwerpselen zullen donkerrood uitlopen, met een zandkorreltje gebeurt niets. Wanneer er vlooienpoep op je kat gevonden wordt, kan je met zekerheid zeggen dat je kat last heeft van vlooien.

Elke kat kan een besmetting oplopen, zowel binnen als buiten. Zorg dus dat je altijd vlooienmiddel voor je kat in huis hebt.

Waarom het belangrijk is vlooien te bestrijden

Dit zijn redenen om deze vervelende beestjes (preventief) te bestrijden:

  • De jeuk die vlooien veroorzaken is al een belangrijke reden om ze actief te lijf te gaan. Ook op de onderbenen van mensen kunnen ze veel jeuk veroorzaken.
  • De aanhoudende jeuk kan je kat prikkelbaar en soms zelf agressief maken.
  • Veel katten met vlooien ontwikkelen huidproblemen zoals ontstekingen en allergieën.
  • Tevens kunnen vlooien een eitje van een andere parasiet, de lintworm bij zich dragen. Wanneer je kat dit eitje oplikt tijdens het wassen, ontwikkelt er zich er een lintworm in de darmen. Lintwormen kunnen makkelijk overgedragen worden op volwassenen en kinderen.
  • De kleine beestjes vermenigvuldigen zichzelf razendsnel, waardoor je ook niet zomaar van een besmetting in huis af bent. Het is dus belangrijk je dier meteen te behandelen nadat je een infectie ontdekt hebt.

Wat voor middel tegen vlooien is het beste?

De zoektocht naar een goed vlooienmiddel voor je kat kan een hele klus zijn. De spot-on pipetten zijn een goede keuze. Dit is een pipetje wat je leeg drukt op de huid in de nek/achterop het hoofd van je kat. Op deze plek kan het middel zich rustig verspreiden over de rest van het lichaam, zonder dat je kat eraan kan likken. Het vormt een onzichtbare film over de huid zodat de meeste vlooien al doodgaan nog voordat ze bloed hebben kunnen zuigen. Dit voorkomt een hoop jeuk én de vlo kan zich niet meer voortplanten. Een andere optie is een anti vlooien pil ingeven via het bekje. Echter, veel katten laten zich niet makkelijk een pil ingeven. En een vlooienband heeft als nadeel dat deze steeds om moet blijven zitten en irritatie in de hals kan geven. Het is een kwestie van uitproberen om te kijken wat bij jou en je kat past. Gebruik een anti vlooienmiddel het hele jaar door, zodat een besmetting voorkomen wordt. Sommige middelen werken ook tegen teken of luizen.

Eindconclusie: Vlooienmiddel katten

Vlooien zijn vervelende parasieten. Ze kunnen voor veel overlast bij jou en je huisdieren zorgen. Voorkom problemen door je kat het hele jaar te beschermen met een vlooienmiddel voor de kat. Kies voor de andere huisdieren ook een passend middel, zodat alle dieren tegelijk behandeld worden en de bijtende beestjes geen kans meer hebben. De spot-on pipetten zijn een handige manier om een vlooienmiddel toe te dienen bij je kat. Een pipet is eenvoudig te gebruiken door hem open te breken en op de huid in de nek van je kat te druppelen. De meeste katten laten dit goed toe, waardoor het middel fijner werkt dan een pil of halsbandje. De werking van een pipet houdt meestal rond de vier weken aan.

Over de auteur

Jasper
Kattenliefhebber

Jasper is eigenaar van kattenpagina.com, een website vol met informatie over alle aspecten van het leven met katten. Hij is dol op dieren en doet in zijn vrije tijd aan verschillende sporten. Lopen do... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *