Beste Catnip 2024

Door: Jasper
Laatste update: 5 mei 2023

Kattenpagina.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.

Is jouw kat een beetje ingedut? Of juist gestrest of angstig? Verrijk het leven van je kat met catnip. Ook als je je dier gewoon iets extra’s wil aanbieden, kan je kattenkruid aanschaffen. Je kan het op vele manieren toepassen in je huis, zonder dat het schadelijke effecten heeft. Lees hier wat kattenkruid is en wat het voor je kat kan doen.

Inhoudsopgave contents chevron

Beste reviews Yeowww! Catnip Zakje

Merk: Yeowww
Eindoordeel: 8.3/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 9,10

Deze gedroogde catnip heeft een langdurige geur, waar je kat helemaal blij van zal worden. Het is gemaakt van de bloesems van de biologische kattenkruid plant. Het is zacht, zonder steeltjes en kan gebruikt worden op speeltjes, krabpalen en in het mandje. Likt je kat de catnip te veel op? Dit kan geen kwaad, hij zal hier hooguit wat misselijk van worden.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste koop Kong Catnip Spray

Merk: KONG
Eindoordeel: 9.9/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 11,49

Deze catnip spray van het merk Kong naturals is onweerstaanbaar voor je kat. Het verhoogt het speelplezier van je kat aanzienlijk! Doordat het een spray olie is, is het eenvoudig in gebruik op allerlei objecten. Je kat zal veel meer bewegen dan anders, wat goed is voor zijn gezondheid. Catnip wordt ook wel kattendrugs genoemd vanwege de ontspannende, geluk makende werking. Het is 100% onschuldig voor je kat.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze keuze Petstages Catnip Chaser

Merk: Petstages
Eindoordeel: 8.1/10
Bekijk prijzen

Wanneer je een speeltje met kattenkruid zoekt voor je kat, kan je nu stoppen met zoeken. Dit speelgoed heeft beweging en geur in één en verveelt dus nooit. Het balletje zit los en draait rond, waardoor je kat er steeds achteraan blijft gaan. Het bijgeleverde kattenkruid zorgt ervoor dat het speelgoed aantrekkelijk blijft. Stop dit in de binnenkant van het speeltje. De openingen zijn regelbaar, zodat de sterkte van het kattenkruid aangepast kan worden. Gegarandeerd urenlang speelplezier met deze catnip chaser!

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

EPIN B.V. | Kattenkruid Knuffeldier

Merk: EPIN
Eindoordeel: 9.4/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 3,95

Zacht, hanteerbaar en aantrekkelijk. Dat zijn de eigenschappen van dit knuffeldier voor katten. Door het kattenkruid aan de binnenkant van het speeltje ziet je kat deze knuffel als een echte prooi. Hij zal het besluipen, aanvallen en ermee worstelen. Door het formaat van 7,5 cm, de grootte van een flinke muis, is het voor elke kat een geweldig speelgoed. Doordat het in de lagere prijsklasse valt is deze knuffel een waardevolle toevoeging aan zijn speelomgeving.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Catnip Spray

Merk: Merkloos
Eindoordeel: 9.6/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 13,20

Wil je de spullen van je kat nieuw leven inblazen? Kies dan voor deze catnip spray. Deze bevat een hoge concentratie kattenkruidolie. Hij is te gebruiken op speelgoed, krabpaal, reismandje, slaapplaats en meer. Spray het dagelijks op de spullen om de geur levendig te houden. Het werkt niet op alle katten, zo blijkt uit de reviews. Dit kan te maken hebben met een erfelijke aanleg. Ongeveer 2/3 van de katten is gevoelig voor kattenkruid, dit moet je dus bij elke kat uitproberen.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze gids voor het kopen van kattenkruid

Wat is catnip?

Catnip is een andere naam voor kattenkruid. Kattenkruid is een plant die groeit in de natuur van Europa, Azië en Afrika. Deze plant dankt zijn naam aan de enorme aantrekkingskracht die het heeft op katten. Het wordt gebruikt in homeopathische middelen voor mensen en sinds een poosje ook in speelgoed en sprays voor katten.

kattenkruid (1)

De werking van kattenkruid

Wanneer een kat het kattenkruid via de neus inademt, prikkelt het achterin de neus de receptoren in het orgaan van Jacobson. Dit orgaan maakt het mogelijk voor de kat om de geur verscherpt en meer geconcentreerd waar te nemen. De werking is te vergelijken met die van feromonen. Het geeft je kat een gelukzalig gevoel.

Wat doet kattenkruid met je kat?

Wanneer een kat in aanraking komt met catnip kan het zijn dat hij vreemd gedrag gaat vertonen. Met de kin en wangen langs het kruid strijken, het likken, eroverheen rollen en soms zelfs het kruid proberen op te eten. De kat lijkt dronken te zijn of gaat hevig spinnen en miauwen. Dit gedrag wordt ook bij seksuele opwinding gezien. Meestal geeft het je dier een gelukzalig gevoel en werkt het stress verminderend. Soms wordt een kat agressief van het ruiken van catnip. In dat geval kan je het kattenkruid beter weghalen. Kattenkruid is geheel ongevaarlijk voor katten. Na een paar minuten verdwijnen de verschijnselen vanzelf weer.

Soorten kattenkruid

Je kan catnip in verschillende vormen kopen. Dit zijn de meest voorkomende:

– Gedroogd of in poedervorm. Dit kan je op de grond strooien of over een speeltje heen.

– In speeltjes. Speelgoed wat naar kattenkruid ruikt of ermee gevuld is, kan extra aantrekkelijk zijn voor katten.

– Kattenkruidolie. Hierin zit een verhoogde concentratie kattenkruid, je hebt er dus niet veel van nodig. Je kan het ook op een speeltje druppelen of op een krabpaal.

– Catnip spray. Dit is vergelijkbaar met de olie, maar dan zit het in een handige spray flacon.

– Vers kattenkruid. Je kan zelf catnip kweken in je tuin of als kamerplant, zodat je je kat vers kattenkruid kan aanbieden.

Voordelen van het gebruik van catnip bij je kat

Het gebruik van catnip kan het leven van je kat verrijken. Dit is prettig voor katten die veel binnen zijn, of helemaal niet naar buiten kunnen. Maar ook voor buitenkatten kan catnip heel handig zijn.

  • Je kent het wel; je hebt een doos met speelgoed voor je kat, maar hij kijkt er niet meer naar om. Erg jammer, maar gooi de speeltjes nog niet weg! Je kan kattenkruid gebruiken om de oude speeltjes weer interessant te maken. Leg er gedroogd kruid op, of spray er een beetje catnip op. Het kattenspeelgoed is opnieuw weer heel interessant voor je huisdier.
  • Bewegen is goed voor je kat. Met het gebruik van kattenkruid zal je dier veel meer bewegen dan normaal.
  • Je kat krabt niet meer aan de krabpaal, maar wel weer aan je meubels! Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Toch komt het vaak voor, want katten wisselen regelmatig van krabplek. Maak de krabpaal weer een gewild object door er catnip op te gebruiken.
  • Is je dier van streek? Wil hij niet meer uit zijn schuilplaats komen? Ook hier kan catnip helpen. Door de indringende geur ebt zijn stress langzaam weg en zal je kat sneller kalmeren en weer tevoorschijn komen.

Mijn kat reageert niet op catnip

Niet alle katten reageren evenveel op het kruid. Hierbij speelt de erfelijke factor een rol. Je zal dus simpelweg uit moeten proberen of je kat ervan houdt of niet. Wanneer je kat wel reageert, verdwijnen de symptomen na een paar minuten en zal je kat het kattenkruid een poosje helemaal niet interessant meer vinden. Na een paar uur wekt het pas zijn interesse weer. Wees niet bezorgd dat je kat verslaafd raakt of een overdosis catnip krijgt. Dit is niet mogelijk. Wel kan je dier misselijk of humeurig ervan worden.

Kittens tot twaalf weken zijn nog niet gevoelig voor catnip en zullen er dan ook niet op reageren. Dit ontwikkelt zich pas na deze leeftijd.


Eindconclusie: kattenkruid

Je kat heeft geen catnip nodig om gelukkig te zijn. Toch kan het gebruik van kattenkruid het leven van je huisdier verrijken. Gebruik het om speeltjes of de krabpaal weer aantrekkelijk te maken, of om je dier te kalmeren. Je kan het zelf kweken, in gedroogde vorm gebruiken, of in een spray of druppel kopen. Het is ongevaarlijk en niet verslavend. Sommige katten reageren niet op het middel, dit is een kwestie van uitproberen. Kattenkruid is al voor een paar euro te koop, los of in een speeltje. Dit maakt het erg toegankelijk en beschikbaar voor elke kat. Maak je kat blij met catnip!Over de auteur

Jasper
Kattenliefhebber

Jasper is eigenaar van kattenpagina.com, een website vol met informatie over alle aspecten van het leven met katten. Hij is dol op dieren en doet in zijn vrije tijd aan verschillende sporten. Lopen do... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *