Beste Kattengras 2024

Door: Jasper
Laatste update: 5 mei 2023

Kattenpagina.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.

Jouw kat verdient de beste verzorging die er is. Het is je vast niet ontgaan dat jouw viervoeter wel eens een sprietje gras buiten eet. Sommigen denken dat dit uit verveling of speelsheid gedaan wordt. Maar wist je dat dit gedrag noodzakelijk is voor de gezondheid van je huisdier? Het is zelfs belangrijk om een kat die nooit buiten komt in deze behoefte te voorzien. Lees hier alles over het belang van kattengras voor jouw kat.

Inhoudsopgave contents chevron

Beste reviews Catit Design Senses Grass Garden Kit

Merk: Cat-it
Eindoordeel: 8.9/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 23,45

Het leuke van dit bakje met gras is dat het duurzaam is, je kan het meerdere keren gebruiken. Het graszaad zit inbegrepen. Wanneer je gras uitgegroeid is, koop je nieuw zaad en het feest begint weer van voren af aan. Door het stabiele ontwerp kan je kat in zijn enthousiasme niet van zijn plaats verschuiven of omgooien, iets wat regelmatig voorkomt. Ook is het niet mogelijk erin te gaan graven. Het gras wil niet bij iedereen even goed groeien. Zorg daarom dat je voor een perfecte omgeving voor het gras zorgt en de beschrijving aanhoudt.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste koop Trixie kattengraszaad 50gr in keramiek

Merk: Trixie
Eindoordeel: 8.9/10
Bekijk prijzen

Wat een schattig keramisch schoteltje heeft dit gras! Alleen hiervoor zou je het al aan willen schaffen. Er wordt 50 gram aan graszaad bij geleverd, wat met regelmatig water geven een mooi grasmatje voor jouw kat creëert. Niet alle reviews zijn positief over de kwaliteit van het graszaad. Het schaaltje maakt echter weer veel goed, waardoor we Trixie kattengraszaad toch het overwegen waard vinden.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze keuze Distripet – Kattengras

Merk: Beeztees
Eindoordeel: 8.5/10
Bekijk prijzen

Het bekende merk Beeztees verkoopt dit handige bakje met kattengraszaadjes, wat je zelf kan opkweken. Handig, omdat je enkel het dekseltje eraf hoeft te halen en water erbij hoeft te doen. Het is verstandig om gras wat nog aan het opkomen is even bij jouw huistijger weg te houden, zodat het gras niet gestoord wordt in de groei. Op deze manier kan jouw kat na een weekje genieten van een overheerlijk grasveldje in huis.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Gimpet Hy-Kattengras

Merk: GimCat
Eindoordeel: 8.1/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 12,59

Dit kattengras wordt per twee bakjes geleverd, wat het een voordelige koop maakt. Het wordt door veel katten goed geaccepteerd. Dit komt door de frisse weidegeur die van het gras af komt. Dit stimuleert katten om aan het gras te knabbelen en zorgt zo voor een groene aanvulling op het dagelijkse dieet van je huisdier. Geef je kat het buitengevoel met Gimpet kattengras in huis.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Vitakraft Cat Gras

Merk: Vitakraft
Eindoordeel: 8.9/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 19,93

De Vitakraft kattengras snack wordt geleverd in een klein kiemschaaltje met mineraalaarde en zaadmengsel. Het enige wat je nog hoeft te doen is het af en toe water geven en je kweekt je eigen kattensnack. Je kan ook zelf een bakje met potaarde gebruiken en hier de zaadjes in doen. Omdat het drie bakjes zijn is dit een erg voordelige koop. Het dagelijks aanbieden van kattengras aan je kat kan positief bijdragen aan een gezond spijsverteringsstelsel.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze gids voor het kopen van kattengrassen

Waarom eten katten gras?

Katten zijn carnivoren, vleeseters dus. Oorspronkelijk komt het eten van gras hieruit voort. De muizen en vogels die ze eten bevatten kleine botjes en veertjes. Deze kunnen katten niet goed verteren en moeten ze terug uitbraken. Ook na het wassen kunnen er haarballen in de maag ontstaan die uitgebraakt moeten worden. Om dit braken te vergemakkelijken eet een kat gras. Het is dus normaal, natuurlijk gedrag. Deze behoefte kan niet ingedamd worden en dat moet je ook niet willen. Want er zijn meer voordelen van het eten van kattengras te noemen.

Voordelen van gras eten

Braken – zojuist is het braken al genoemd als een belangrijke reden om gras te eten.

Foliumzuur – katten hebben foliumzuur nodig, wat in gras zit. Dit is vaak aan de commerciële kattenvoeding al toegevoegd, toch blijft bij veel katten de behoefte om de groene sprietjes te eten instinctief aanwezig.

Vezels – gras bevat veel vezels. Deze bevorderen een goede darmwerking en darmflora. Gras en kattengras helpen je kat dus haar spijsvertering gezond te houden.

Wat is kattengras?

Kattengras is een gekweekte grassoort die perfect geschikt is om jouw huistijger aan te laten knabbelen. Het is glad en zacht, waardoor het inslikken geen problemen geeft en het bevat vitaminen en mineralen, speciaal voor de kat. Het heeft een lekker geurtje en er zitten zeker geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest in. Veel katten kunnen een bakje kattengras in huis niet weerstaan!

Let op met gras van buiten

Ondanks de vele voordelen van het eten van gras, is het raadzaam goed op te letten wanneer je kat dit buiten veel eet. Het gras kan een stuk dikker en ruwer zijn dan de gekweekte variant, die speciaal voor katten is. Hierdoor wil de spriet nog wel eens in de neus van de kat vast komen te zitten, met alle narigheid die daarbij komt kijken. Kattengras is een stuk zachter, waardoor het risico hierop een stuk kleiner wordt.

Welk kattengras haal je in huis?

Wanneer je kat niet naar buiten kan om gras te eten, of bij gebrek hieraan aan de planten van je interieur begint te knabbelen (die giftig kunnen zijn!), is het tijd om een tuintje voor je kat in huis te aan te schaffen. Sommige katten zijn gulzig, introduceer het bakje dan langzaam door het elke dag iets langer te laten staan. Kattengras kan gegeven worden aan jonge en volwassen katten. Kittens hebben dit nog niet nodig, zij verliezen bijna geen haar.

Kattengras zelf kweken

Je kan kiezen voor een kant en klaar grasveldje, maar meestal moet je de plantjes zelf kweken. Het is niet moeilijk, het zaad ontkiemt bij de warme kamertemperaturen snel. Meestal heb je na een week een mooi grasveldje. Er bestaan bakjes met een speciaal design, zodat het kweken bijna niet mis kan gaan. Wanneer je harige vriendje het veldje helemaal leeg heeft gegeten, gooi de plantjes dan weg. De tweede lichting kan namelijk een stuk stugger van structuur zijn en makkelijker gaan schimmelen. Vaak is een navulverpakking te koop, goed voor de portemonnee en het milieu.

Eindconclusie: kattengrassen

Katten hebben eenmaal de behoefte om gras te eten. Wanneer je ze hierin tegemoet komt, kan dit voordelig zijn voor de gezondheid van je kat. Het voorkomt dat ze aan gevaarlijke planten gaan knagen en het helpt ze haarballen en eventuele botjes uit te braken. Kattengras is eenvoudig zelf te kweken. Ook voor mensen met een kleine beurs. Nadat het gras is uitgegroeid kan je eventueel enkel zaadjes kopen, die voordeliger zijn zonder bakje. Haal een tuintje met kattengras in huis en je kat zal je dankbaar zijn.

Over de auteur

Jasper
Kattenliefhebber

Jasper is eigenaar van kattenpagina.com, een website vol met informatie over alle aspecten van het leven met katten. Hij is dol op dieren en doet in zijn vrije tijd aan verschillende sporten. Lopen do... Lees meer

Reacties (1)

Conny Luyten schreef:

Ik vind Vitakraft Cat Gras van zeer goede kwaliteit en mijn twee katertjes zijn er gek op.
Er is echter één groot nadeel aan dit voor de rest super goede kattengras, bijna iedere keer ik een bakje Vitakraft Cat Gras opendoe en het gras en de groei bodem bevochtig zit ik enkele dagen later met een hardnekkige fruitvliegjes plaag opgescheept en eerlijk gezegd ben ik dit zo beu dat ik ernstig overweeg naar een ander merk over te schakelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *