Beste Kattenkruid 2024

Door: Jasper
Laatste update: 5 mei 2023

Kattenpagina.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.

De naam zegt het al: kattenkruid is een echte kattenplant. Het bevat een geur waar veel katten dol op zijn. Om deze reden wordt het veel in kattenspeeltjes verwerkt. Katten reageren allemaal anders op kattenkruid, maar de katten die er liefhebber van zijn laten dat duidelijk merken! Kattenkruid zorgt voor enthousiasme en ontspanning bij je kat. Met het juiste speeltje is plezier gegarandeerd. Wat ook vaak ‘kattenkruid’ wordt genoemd, is kattengras. Ook kattengras is een ongevaarlijke plant waar katten veel plezier uithalen. Nieuwsgierig naar kattenkruid? In deze blog maken we je wegwijs!

Inhoudsopgave contents chevron

Beste reviews Kattengras in kweekkit – set van 5 stuks

Merk: Merkloos
Eindoordeel: 9.9/10
Bekijk prijzen

Een heel fijn kattenkruid product is deze kattengras kweekkit. Dit artikel bestaat uit vijf bakjes en een kasje om het gras te kweken. Kattengras groeit snel en met deze set kun je een tijdje vooruit voor jouw kattenvriend. Alles wat je zelf kweekt is leuker, dus deze kit is altijd de moeite waard. Het kattengras levert je kat vezels en zorgt ervoor dat haarballen sneller worden uitgebraakt.
Plaats het bakje in het kasje op je vensterbank. Bij voorkeur is de kamertemperatuur ongeveer 20 graden. Giet een beetje lauw water in het bakje, en blijf de aarde de dagen daarna besproeien. Het kattengras zal na korte tijd snel gaan groeien!

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste koop Gestreste kat? Matatabi rustgevende stokjes

Merk: Merkloos-product
Eindoordeel: 8.4/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 5,49

Is je kat gestrest? Dan kunnen de matatabi rustgevende stokjes een handje helpen. Deze stokjes staan voor een groot deel uit pure catnip. Katten die reageren op kattenkruid, zullen weer rustig en tevreden worden van deze stokjes. Om te zorgen dat de Matatabi stokjes hun effect houden, is het slim om dit speelgoed niet elke dag aan je kat te geven. Geef het stokje bijvoorbeeld als je kat gespannen of verveeld is. Ze zal je er dankbaar voor zijn! Verder is het belangrijk om de oorzaak van de stress weg te nemen.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze keuze Yeowww! Catnip Zakje – Catnip Kattenkruid voor Katten

Merk: Yeowww
Eindoordeel: 8.7/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 9,10

Yeowww Catnip kattenkruid is perfect om je speeltjes bij te vullen. Daarnaast kun je het los aanbieden aan je kat, of in zelfgemaakt speelgoed verwerken. Yeowww Catnip is vrij van steeltjes of afval en werkt perfect om je kat ontspannen en enthousiast te maken (mits ze op kattenkruid reageert).
Omdat je Yeowww Catnip kunt gebruiken om kattenspeelgoed bij te vullen, is het een duurzame keuze!

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Hiden | Kattenkruid Muizen

Merk: Hiden
Eindoordeel: 9.9/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 8,94

Met Hiden Kattenkruid muizen prikkel je het instinct van elke kat. Zelfs als je kat niet reageert op kattenkruid, zal ze deze muisjes leuk vinden. De muizen zijn geschikt voor zowel kittens als volwassen katten. Ze worden verkocht in een setje van drie. De muizen zijn uitgevoerd in vrolijke kleuren. Een cadeautje voor elke kat om heerlijk mee te spelen of stoeien.
De Hiden kattenkruid muizen passen goed bij katten die van klein speelgoed houden.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Catnip knuffeldier

Merk: Merkloos
Eindoordeel: 8.1/10
Bekijk prijzen

Het Catnip Knuffeldier van J.I.P. is een echte hit onder katten die van kattenkruid houden. De knuffeldieren zijn 9 cm lang en 4,5 cm breed. Voor katten is dit een prettig formaat om vast te houden. De knuffeldieren zijn uitgevoerd in een zachte stof. Zacht materiaal is namelijk ook iets waar katten gek op zijn! Houdt je kat niet van kattenkruid? Dan is de kans nog steeds groot dat de J.I.P. knuffelbeesten in de smaak vallen. Het materiaal is namelijk erg aantrekkelijk om in te bijten en mee te stoeien!

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze gids voor het kopen van Kattenkruid

Wat is kattenkruid en waarom reageren katten hierop?

Kattenkruid of catnip laat katten als het ware hallucineren. Het plantje is familie van de muntplant. In wild kattenkruid zit namelijk het stofje nepetalacton. Deze stof heeft een licht hallucinerende werking, die katten erg prettig vinden. Dit effect houdt enkele minuten aan en is vervolgens weer uitgewerkt. Een paar uur daarna is je kat er weer gevoelig voor.
Katten kunnen als reactie op catnip op de grond gaan rollen en geluidjes maken. Als catnip in speelgoed verwerkt is, zullen ze het speeltje beet gaat houden of er met hun lichaam langs strijken. Een leuk gezicht dus! Ondanks de hallucinerende werking, is kattenkruid niet ongezond voor katten.

Kattenkruid

Handig om te weten is dat niet alle katten reageren op kattengras. Ongeveer 50-75% van de katten is gevoelig voor de werking ervan. De gevoeligheid voor kattenkruid zit namelijk in de genen. Niet elke kat heeft het gen waardoor ze gevoelig is voor de werking ervan.

Of jouw kat kattenkruid aantrekkelijk vindt, is dus een kwestie van gokken en uitproberen. Met een beetje geluk koop je een speeltje met kattenkruid waar je kat – met of zonder kattenkruid – graag mee speelt!

 
Welke soorten kattenkruid zijn er?

Het bekendste kattenkruid is ‘catnip’, wat voor een aantal katten een hallucinerende werking heeft. Catnip wordt vaak in kattenspeeltjes verwerkt om ze extra aantrekkelijk te maken voor de kat. Meestal zal je kattenkruid met de benaming ‘catnip’ voorbij zien komen bij bepaalde producten.

Naast het kattenkruid dat we hierboven besproken hebben, is er ook het zogeheten kattengras. Kattengras werkt niet helemaal hetzelfde als kattenkruid en wordt meestal met een ander doel gekocht. Kattengras helpt de kat om haar voedsel te verteren omdat het vezels bevat. Daarnaast helpt het het uitbraken van haarballen op gang. Om deze reden knabbelen katten graag aan dit gras. Het heeft verder geen hallucinerende werking: de meeste katten knabbelen van nature soms aan planten. Je kat hoeft dus geen speciaal gen te hebben om kattengras aantrekkelijk te vinden! Het gras is veilig, al zijn er soms katten die er teveel van eten. Verderop in deze blog geven we een paar tips om kattengras goed aan te bieden aan je kat.

Kattengras wordt meestal niet in speelgoed verwerkt. Meestal kan je het gras kant en klaar in een potje kopen, of als kweekkit. Zodra je een bosje kattengras hebt, kun je dit neerzetten op bijvoorbeeld je balkon. Je kat zal er waarschijnlijk regelmatig met plezier aan knabbelen!

Kattengras is meestal een gras van de parapluplant, of het is gerstegras (avena sativa).

 
Kattenkruid producten: waar moet je op letten?

Kattenkruid Catnip én kattengras zijn leuke producten voor je kat. Hoewel niet elke kat op kattenkruid reageert, is het de moeite waard om uit te proberen. Kattengras is aantrekkelijk voor vrijwel elke kat.

Hier moet je op letten als je een goed product wil kopen voor jouw (kat) ten:

–          Wat is je doel van het kattenkruid: spelen en ontspanning of haarballen een handje helpen? In dat eerste geval past een kattenkruid speeltje bij je kat. In het tweede geval kan je het beste kiezen voor kattengras.

–          Wil je gaan voor een stukje duurzaamheid? Dan is hervulbaar speelgoed met kattenkruid een uitkomst. Vaak zijn deze kattenspeeltjes wasbaar.

–          Reageert je kat niet op kattenkruid? Dan kunnen speeltjes met het kruid erin alsnog geen kwaad.  Een kattenkruid speeltje is het beste product dat je kunt kopen om te zien of jouw kat op het kattenkruid reageert!

–          Is je kat wat gestrest? Probeer dan eens een kattenkruid product om te kijken of dit een stukje helpt.

–          Kies uit je favoriete merk.

–          Kattenkruid is ook te koop in sprayvorm.

Met het kopen van catnip of kattengras kan er niet zoveel misgaan. Wel blijft het belangrijk om bij speeltjes altijd te controleren of ze veilig zijn voor jouw kat.

Overige tips

Tot slot geven we hier enkele tips om ervoor te zorgen dat je kat maximaal plezier heeft van kattenkruiden. Met catnip kan er weinig misgaan: de kat eet dit niet op. Het heeft simpelweg een hallucinerende werking die een aantal minuten aanhoudt.

Kattengras wordt wel gegeten door de kat. Van nature zal een kat zich niet snel overeten aan een plant. Toch zijn er katten die iets te enthousiast zijn. Zij kunnen wel blijven eten van het kattengras, en dan gaan overgeven. In dit geval is het slim om de plant op tijd weg te halen.

Andere tips:

–          Heb je veel planten in je huis? Zet het kattengras dan liever buiten. Er zijn katten die ook zullen eten van je andere planten.

–          In tegenstelling van wat sommige mensen denken, is kattenkruid niet verslavend voor je kat!

–          Is je kat een echte kattenkruid fan? Kies dan voor hervulbare kattenkruid speeltjes die je af en toe bijvult.

Eindconclusie: Kattenkruid

Hierboven doen we een paar suggesties van fijne kattenkruid producten voor je kat. Dit zijn producten met zowel catnip als kattengras.Over de auteur

Jasper
Kattenliefhebber

Jasper is eigenaar van kattenpagina.com, een website vol met informatie over alle aspecten van het leven met katten. Hij is dol op dieren en doet in zijn vrije tijd aan verschillende sporten. Lopen do... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *