Beste kattenluik 2024

Door: Jasper
Laatste update: 5 mei 2023

Kattenpagina.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.

Je dierenvriend wil ook wel eens op avontuur. Wanneer je in een buurt woont waar je kat veilig buiten kan spelen, dan is het goed voor zijn ontwikkeling en gezondheid om dat ook toe te laten. Maar dan heb je wel een kattenluik nodig. Via een kattenluik kan de kat of poes zelf naar buiten toe. Ze kunnen op avontuur gaan en ook zelf weer binnenkomen wanneer ze daar zin in hebben. Je kat kan gaan en staan waar hij wil. Bovendien hoef jij niet steeds op te staan om hem of haar binnen te laten. Wie een kat heeft, weet ook hoe vaak ze naar buiten gaan en vrijwel direct weer naar binnen willen.

Inhoudsopgave contents chevron

Beste reviews Weitech Kattenverjager

Merk: Weitech
Eindoordeel: 9/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 62,99
  • Kleur: Zwart
  • Materiaal: Kunststof
  • Bevestiging op type materiaal: Aardewerk
  • Sluiting: Geen sluiting
  • Verpakkingsinhoud: Verjager honden, katten, vossen, konijnen,…
Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste koop SureFlap Microchip Basismodel

Merk: Sureflap
Eindoordeel: 9.2/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 98,95

Niets vervelender dan een vreemde kat in je huis. Met de SureFlap Microchip is dat verleden tijd. Dit kattenluik is namelijk afgestemd op de chip in jouw huisdier. Met dit basismodel kattenluik wordt je kat geïdentificeerd aan de hand van die chip die je bij de huisarts hebt laten inbrengen. Het kattenluik gaat alleen open voor jouw kat en is op elk ander moment gesloten. Je kunt het luik ook zelf afsluiten als je wil voorkomen dat de kat naar buiten gaat. Dit luik werkt op batterijen die gemiddeld zes maanden meegaan.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze keuze Petsafe 200 Kattenluik

Merk: PetSafe
Eindoordeel: 8.8/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 29,50

Het Petsafe 200 Kattenluik is met name ideaal voor grotere katten. Maar ook als je kleinere dieren in huis hebt, kunnen ze dit luik gebruiken. Dit uiterst dunne kattenluik is geschikt voor meerdere deuren, waaronder vrij smalle, glazen schuifdeuren. Hier kunnen ze op gemonteerd worden. Het luik beschikt over vier standen. Je kunt de kat beide kanten op laten bewegen, alleen naar binnen, alleen naar buiten of het luik volledig sluiten. Er is zowel een matte als een witte afwerking verkrijgbaar. Het luik is geschikt voor katten en kleine honden tot een gewicht van tien kilogram.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Cat Mate 235 met Vierwegsluiting

Merk: Cat Mate
Eindoordeel: 8.4/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 19,98

De Cat Mate is een kattendeur gemaakt van kunststof. Je geeft de kat hiermee de gelegenheid om zelf naar binnen of naar buiten te wandelen. Jij bepaalt alsnog wel hoe en wanneer dit mogelijk is dankzij de handige vierwegsluiting in het luik. Je kunt kiezen uit een stand waarmee de kat heen en weer kan, een stand waarmee de kat alleen naar buiten of alleen naar binnen kan, en een stand waarin het luik volledig gesloten is. Het luik is geschikt voor deuren tot een dikte van 50 mm. Meet altijd eerst de deur op voor je een luik koopt.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Petsafe 932 Magnetisch Kattenluik

Merk: PetSafe
Eindoordeel: 8.4/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 32,99
  • Kleur: Wit
  • Materiaal: Plastic
  • Bevestiging op type materiaal: Hout
  • Sluiting: Magneet
  • Verpakkingsinhoud: 1 x 932 petsafe kattenluikklep magnetisch
Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze gids voor het kopen van kattenluiken

Het beste kattenluik uitzoeken

Wanneer je hebt besloten om een kattenluik aan te schaffen, dan begint het proces pas. Er zijn namelijk eindeloos veel soorten kattenluiken om uit te kiezen. En welk kattenluik het beste past bij jou en je dier hangt van meerdere factoren af. De beste aankoop doen is daarom een langdurig proces.

Met deze koopgids aan je zijde kun jij de beste keuze maken voor je nieuwe kattenluik. Leer alles over de verschillende soorten die er zijn, de valkuilen die je wellicht tegenkomt en welke factoren uitmaken voor de aankoop.

kattenluik

Wat zijn de voordelen van een kattenluik?

Dieren komen nu eenmaal graag buiten. Dat is waar ze van oorsprong leven. Het is voor een kat goed om buiten de deur te komen. Ze kunnen er leren jagen, contact maken met andere katten en de buurt leren kennen. Dat laatste is vooral belangrijk mocht de kat ooit de weg kwijt raken. Ze leren geuren in de buurt herkennen en leren hoe ze terug moeten komen naar jouw huis. 

We weten dus dat het goed is voor een kat om naar buiten te gaan. Maar jij bent niet de hele dag in de buurt om hem naar binnen en naar buiten te laten. Het kan niet zo zijn dat je kat echter eindeloos lang voor de deur moet wachten als het buiten regent. Dan wordt het te koud en het is bovendien gewoon zielig. Je wil dan dat de kat zichzelf binnen kan laten, en daar heb je een kattenluik voor nodig. Het liefst zelfs een kattenluik dat tochtvrij is. 

Het kattenluik is een manier waarop je poes naar binnen en naar buiten kan, ook als jij niet thuis bent of niet in de buurt bent om de deur voor hem open te doen. Kattenluiken zijn op verschillende manieren afgesloten, maar zijn in ieder geval altijd dicht wanneer de kat er niet doorheen beweegt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er regenwater binnenstroomt. Bovendien is het kattenluikje veel te klein voor een persoon, dus je hoeft ook niet bang te zijn voor diefstal. 

Geef jouw kat de bewegingsruimte die hij nodig heeft en bespaar jezelf ondertussen de moeite van steeds de deur voor hem open doen. Het kan allemaal met een kattenluik.

De verschillende soorten kattenluiken

Er zijn veel verschillende soorten kattenluiken. Ze variëren niet alleen in afmetingen, kleur en materiaal maar ook in functie en sluiting. Welk kattenluik het beste past bij jou hangt van een aantal factoren af. Lees altijd eerst de hele koopgids om tot de beste beslissing te komen.

Het soort sluiting

Wanneer de kat door het luik beweegt, gaat het open. Dan klapt het kattenluik weer dicht. Er zijn kattenluikjes die nooit helemaal afgesloten zijn en waardoor de kat dus altijd binnen kan komen. Dit kan er echter voor zorgen dat er ook andere katten binnenkomen. Daarnaast kan er een flinke tocht door een kattenluik komen wanneer het buiten hard waait. Daarom worden kattenluiken vaak gemaakt met een speciale sluiting.

Allereerst is er de sluiting met magneet. Dit is misschien wel de meest voorkomende soort sluiting op een kattenluik. Dit kattenluik is ideaal om ongewenste katten buiten de deur te houden. Het kattenluik opent namelijk met een magneet. Die magneet is bevestigd op het kattenluik. Aan de halsband van jouw kat bevestig je de magneetsleutel. Wanneer je kat in de buurt van het luik is, zal het openen. In andere gevallen blijft het strak afgesloten, dus ook voor andere katten. Deze soort sluiting maakt je kattenluik tochtvrij, wat prettig is wanneer het kattenluik grenst aan je woonkamer of keuken.

Wanneer je liever niet voor de magneetsluiting kiest dan is er nog het kattenluik met draaisysteem. Dit kun je met de hand op verschillende standen zetten. Je kunt het luik volledig open zetten, maar je kunt het ook zo instellen dat de kat alleen naar buiten kan of alleen naar binnen. Je kunt bovendien het luik volledig afsluiten met dit draaisysteem. Het draaisysteem is praktisch voor als je kat een ommetje wil maken, maar je kunt hem daarmee dus wel gemakkelijk buitensluiten. 

Een traditioneel kattenluik heeft slechts een sluitclip om het luik open of dicht te doen. Daarnaast is er nog een luik met helemaal geen sluiting. Dit is een goedkopere optie, maar wel minder veilig. Wel kun je een kattenluik in glas, hout en ander materiaal plaatsen met deze standaard sluiting. 

Kattenluiken van verschillende materialen

Je wil natuurlijk in eerste instantie een kattenluikje hebben om de kat naar binnen of naar buiten te laten. Maar daarnaast heb je ook nog eigen behoeften. Zoals hoe het luik er uitziet. Daarom zijn er veel verschillende kleuren en materialen om uit te kiezen. Er zijn bijvoorbeeld kattendeurtjes van plastic maar ook van glas. Daarnaast zijn er natuurlijk meerdere kleuren om uit te kiezen. Sommige kattenluiken zijn zelfs van hout of hebben een houtlook, waardoor ze mooi bij het materiaal van de deur passen. 

Een kattenluik voor grote katten ziet er bovendien anders uit en is vaak ook iets groter. Alsnog kan het kattenluik tochtvrij zijn, maar het is belangrijk in de afmetingen het gewicht en de grootte van je kat mee te nemen. 

Hier moet je op letten als je een kattenluik koopt

Wanneer je een aankoop doet dan wil je natuurlijk wel dat het product helemaal aan je wensen voldoet. En natuurlijk de wensen van je kat! Daarom lees je hier een aantal zaken waar je op moet letten als je een kattenluik gaat uitzoeken.

Bepaal de dikte van je deur en dus ook hoe diep de tunnel in het kattenluik moet zijn. Het zou zonde zijn als je het kattenluik weer terug moet sturen omdat het niet goed op je deur past. Sommige deuren zijn dikker dan anderen, en daar heb je dan ook andere kattenluiken voor nodig. 

Daarnaast is niet elk luik geschikt om op elk materiaal te plakken. Kijk dus of je deur van hout, metaal of een ander materiaal is en pas je aankoop daarop aan. Zelfs een kattenluik in glas is mogelijk!

Eindconclusie: kattenluiken

Tot slot doen we een paar suggesties voor verschillende kattenluiken. Dit kan je helpen om een goede keuze te maken.

Over de auteur

Jasper
Kattenliefhebber

Jasper is eigenaar van kattenpagina.com, een website vol met informatie over alle aspecten van het leven met katten. Hij is dol op dieren en doet in zijn vrije tijd aan verschillende sporten. Lopen do... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *