Beste Kattenshampoo 2024

Door: Jasper
Laatste update: 5 mei 2023

Kattenpagina.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.

Katten zijn schone dieren. Ze besteden vele uurtjes per dag aan het wassen van hun huid en vacht. Soms kan het nodig zijn hem met het wassen een handje te helpen. Er zijn verschillende redenen waarom je dit zou doen. In dit artikel zetten we uiteen waarom je je kat kan wassen en welke kattenshampoo geschikt is. Eén ding staat voorop: wanneer je je poes in bad wil doen, is het belangrijk dat je hiervoor geen shampoo voor mensen gebruikt, maar kiest voor speciale kattenshampoo.

Inhoudsopgave contents chevron

Beste reviews Gottlieb Shampoo Kat 300 ml

Merk: Gottlieb
Eindoordeel: 8.6/10
Bekijk prijzen

Deze fijne shampoo wordt door veel katten goed verdragen. Het heeft een milde, prettige geur en een er is nertsolie toegevoegd om de vetlaag van je dier op peil te houden. Het bevordert de hydratatie van de vacht en helpt de haren sterk, en de natuurlijke glans te behouden. Spoel kattenshampoo altijd erg goed uit de vacht. Als er restjes achterblijven kan dit irritatie en jeuk veroorzaken.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste koop Beaphar shampoo macadamia

Merk: Beaphar
Eindoordeel: 8.2/10
Bekijk prijzen

Deze set van twee Beaphar shampoos is een goede, voordelige koop. De shampoo is mild en reinigt en verzorgt de vacht van je kat grondig, zonder deze uit te drogen. Door het toevoegen van macadamia olie werkt het middel hydraterend. Een doffe en broze vacht herstelt weer snel en krijgt zijn glans weer terug. Je kat loopt in huis rond als een echte koningin!

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze keuze Flamingo Hondenshampoo Kruiden

Merk: Flamingo
Eindoordeel: 9.7/10
Bekijk prijzen

Heb je meerdere katten, of was je je kat met regelmaat, dan is deze grootverpakking kattenshampoo een uitkomst! De fijne kruidengeur wordt door katten goed verdragen en heeft tevens een kalmerend effect op de huid. Wil je aan de slag met deze shampoo, is het slim om wat over te hevelen in een kleinere fles of een pompflacon. Tijdens het wassen van je kat heb je op deze manier twee handen vrij om je huisdier te behandelen. Zo profiteer je toch van een prijsvoordeel en sta je niet te stuntelen tijdens het wassen.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze gids voor het kopen van kattenshampoos

Waarom je kat wassen met kattenshampoo?

Een kat kan zijn vacht prima wassen en onderhouden. Het likken van de vacht zorgt ervoor dat de vacht schoon blijft, dat losse haren verwijderd worden en dat het talg gelijkmatig verdeeld wordt over de vacht. Maar heeft jouw huistijger een lange vacht, of komt hij regelmatig erg vies thuis? Dan kan het nodig zijn dat je hem helpt zijn vacht schoon te houden door hem te wassen met kattenshampoo. Deze shampoo reinigt toch net wat beter dan dat de kat zelf kan doen en heeft bovendien een extra verzorgingselement voor de vacht. Ook dieren die ziek, of erg oud zijn en daarom zichzelf niet goed (meer) wassen, hebben baat bij een regelmatige wasbeurt. Dit draagt bij aan de gezondheid van jouw poes.

Op zoek naar een goede shampoo voor je kat: waar moet je op letten?

Gebruik bij het wassen van je kat nooit shampoo voor mensen! Ons haar heeft een hele andere structuur en ander onderhoud nodig dan poezenhaar. Gewone shampoo verstoort de natuurlijke balans van de vacht van je kat. Welke kattenshampoo is dan wel geschikt voor jouw harige vriendje? Het belangrijkste is natuurlijk dat hij zo min mogelijk last heeft van het wassen.

Geur

De meeste kattenshampoo heeft een neutrale geur. Katten houden niet van een sterke, indringende geur en willen hun eigen lichaamsgeur behouden. Toch is een frisse geur na het wassen voor het baasje wel aangenaam. Check daarom vooraf welke geur de kattenshampoo heeft. De geur van bepaalde kruiden worden door katten goed verdragen.

Vetlaag

De vetlaag op de huid van je kat is erg belangrijk. Het heeft een isolerende en vochtwerende functie. De kattenshampoo zorgt dat de vacht ook na het wassen mooi aangesloten en waterdicht blijft. Wel zo fijn als jouw kattenvriend na het wassen weer naar buiten gaat.

Ph waarde

Ook de PH waarde en zuurgraad van de huid moeten na het wassen intact blijven. Deze zorgt voor een natuurlijke afweer van de huid. De PH waarde van een kattenhuid is anders dan die van mensen. Shampoo van mensen kan deze waarden uit balans brengen.

Anti-klit

Veel kattenshampoos hebben een anti klittende werking. Dit is vooral handig als je een langharige kat hebt. Met het gebruik van een anti-klit shampoo zal het kammen minder vervelend zijn en worden klitten voorkomen.

Droogshampoo

Is je kat echt panisch van water? Dan kan je een droogshampoo gebruiken. Dit is een lotion die je op de vacht van je kat smeert, met de eigenschappen van een shampoo.

Niet elke kat hoeft gewassen te worden

Zoals al eerder vermeld zijn het vooral de oude, zieke of erg vieze katten die regelmatig een wasbeurt nodig zullen hebben. Niet elke poes hoeft standaard in bad. Toch kan het fijn zijn dat je je dier door het te wassen helpt met het verwijderen van losse haren en de vacht even een boost geeft, zodat hij weer gaat glanzen en je kat hem zelf weer bij kan houden. En sommige katten vinden het ook gewoon lekker om gewassen te worden en even deze aandacht te krijgen van hun baasje.

Zo was je je kat met kattenshampoo

Het allerbelangrijkste is dat je kat leert omgaan met het gewassen worden. Je kan dit het beste aanleren als het nog een kitten is, maar ook bij volwassen dieren kan je het aanleren. Veel katten houden wel van water, maar niet als ze er plots ingezet worden. Zorg voor een groot bad of grote teil met een antislipmat. Gebruik lauwwarm water en zorg dat er geen laagje water in komt te staan. Je kat hoeft niet “in bad” zoals wij dat doen. Leid je dier af met iets heel erg lekkers.

Als je toe bent aan het wassen, vermijd dan in het begin de kop en rug van je kat, maar begin met de pootjes en de buik. Gebruik een kleine hoeveelheid kattenshampoo. Ga steeds kleine stapjes verder, forceer niets want dan kan je weer opnieuw beginnen. Haal je dier eventueel tijdens het inmasseren even uit de badkuip om te kunnen ontspannen. Was nooit de ogen en de binnenkant van de oren. Spoel je kat af met een zeer zachte straal lauw water. Laat hem zich goed uitschudden na het wassen en droog je huisdier bij voorkeur af met een handdoek. Je kat mag pas weer naar buiten als hij helemaal droog is!

Eindconclusie: kattenshampoos

Heb je een oudere kat die zichzelf niet goed meer wast? Is hij ziek (geweest) en heeft hij zich hierdoor niet schoon kunnen houden? Of heb je een poes met lang haar? Dan kan wassen met kattenshampoo hem helpen zijn vacht gezond te houden. Een gezonde kat hoeft niet gewassen te worden, maar het mag wel. Oriënteer jezelf goed op de geur van de shampoo en wat de extra eigenschappen van de middelen zijn. Blijft je kat weerstand hebben tegen het wassen? Probeer dan een droogshampoo.

Over de auteur

Jasper
Kattenliefhebber

Jasper is eigenaar van kattenpagina.com, een website vol met informatie over alle aspecten van het leven met katten. Hij is dol op dieren en doet in zijn vrije tijd aan verschillende sporten. Lopen do... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *