Beste kattentuigje 2024

Door: Jasper
Laatste update: 5 mei 2023

Kattenpagina.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.

Een jonge kat doet niets liever dan op avontuur gaan. Je kunt jouw kitten echter niet zomaar alleen de wijde wereld insturen. Daarom is het kattentuigje uitgevonden. Wil jij je kitten langzaam laten wennen aan de buitenwereld? Of ben je net verhuisd en wil je dat jouw kat eerst de buurt leert kennen voor hij alleen op pad gaat? Met een kattentuigje kun je jouw kat al spelend en onder toezicht laten wennen aan nieuwe geluiden en objecten. Wil jij een kattentuigje aanschaffen voor jouw dier? Het aanbod is gigantisch, maar met deze koopgids maak jij gegarandeerd de goede keuze.

Inhoudsopgave contents chevron

Beste reviews Kattentuig met lijn-Animal King

Merk: Animal King
Eindoordeel: 9.9/10
Bekijk prijzen

Een kattentuigje is een simpel product maar dat betekent niet dat de kwaliteit niet goed moet zijn. Dit kattentuigje is simpel en zeer effectief. Het bestaat uit een aantal zwarte riempjes welke rondom de torso van je kat worden bevestigd. Zorg altijd dat het tuigje niet te krap zit maar ook niet te los, anders kan de kat eruit kruipen. Dit standaard kattentuigje heeft een lijn van een meter, een tuig met een breedte van 1 centimeter en een in lengte verstelbaar halsbandje met en maximale lengte van 23 centimeter.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste koop Trixie Harnas

Merk: Trixie
Eindoordeel: 9.7/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 12,54

Trixie staat bekend om stijlvolle maar ook degelijke producten. Dit kattenharnas of kattentuigje van Trixie is niet anders. Het heeft een mooie felle kleur en is gemaakt van sterk en duurzaam materiaal. Het bijzondere van dit tuigje is dat je het kunt gebruiken om je kat te beschermen in de auto. Klik het tuigje in de reguliere veiligheidsgordel en je kat is ook op weg naar de dierenarts altijd veilig. Je kunt dan tevens het raam open zetten terwijl je de kat in de auto hebt want hij zit goed vast aan de stoel.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze keuze Designed by Lotte Virante – Kattentuig

Merk: Designed by Lotte
Eindoordeel: 9/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 21,00

Wanneer je jouw kat in de gaten wil houden door middel van een kattentuigje maar hem toch voldoende bewegingsvrijheid wil geven, dan kies je voor dit kattenharnas van Designed by Lotte. Het tuigje aandoen is gemakkelijk en bovendien is het verstelbaar in lengte en breedte. Je kunt het dus bij katten van verschillende formaten omdoen. Het ringetje aan het kattentuigje kun je voorzien van een riempje zodat je rond kunt wandelen met de kat aan een lijn. De riem is gemaakt van nylon en er zijn meerdere leuke kleuren beschikbaar om uit te kiezen.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Trixie Soft Kattentuig

Merk: Trixie
Eindoordeel: 9.3/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 19,86

Wil jij een kattentuigje kopen waar je jaren mee kunt doen? Dan is het Trixie Soft Kattentuig voor jou. Dit kattenharnas is geschikt voor kittens en jong volwassen katten. Je kunt er dus jaren mee door als je dat zou willen. Het loopharnasje is extra zacht zodat je kat er comfortabel in rond kan lopen als jullie op avontuur gaan in de buurt. Je kunt de kat met dit kattentuigje zowel kennis laten maken met de tuin als de rest van de wijk. Gebruik het bij kittens of om een volwassen kat te laten wennen aan een nieuwe omgeving.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Flamingo Harms

Merk: Flamingo
Eindoordeel: 8.5/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 15,95

Het Flamingo Harnas heeft een felle kleur en maakt je kat daardoor beter zichtbaar op straat. Als je de kat dus uitlaat in zijn nieuwe wijk dan hoef je niet bang te zijn dat fietsers of voetgangers hem over het hoofd zien. Dit leuke harnas wordt geleverd met een tuigje in een set. Het kattentuigje is makkelijk te vertellen waardoor het op veel katten past. Het is wel met name geschikt voor volwassen katten vanaf 2 jaar oud. Voor een kitten is dit kattentuig wellicht iets te groot. Je kunt het tuigje bovendien wassen op dertig graden om het schoon te houden.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze gids voor het kopen van kattentuigjes

Wat is een kattentuigje?

Wanneer je met een hond gaat wandelen, dan doe je hem een riem om. Vrijwel elke hond draagt een halsband waar gemakkelijk een riem aan te bevestigen is. Waarom hebben we dan besloten dat katten alleen op pad mogen? Ook voor katten is er een alternatief op de riem. Dit noemen we een kattentuigje. Het is een soort harnas of tuig voor je kat met een riem eraan bevestigd. Met deze riem kun jij de kat leiden zoals je dat ook bij een hond zou doen. Kattentuigjes zijn dus eigenlijk kattenriemen. Een kattentuig zit echter niet alleen bevestigd aan de nek van de kat. Vaak dekt het tuigje zijn hele borst en een stuk van de ruggenwervel. Dat is omdat katten een gevoeliger lichaam hebben en je dus niet zomaar alle druk op de nekwervels kan leggen. Met een tuigje zijn ze beter af.

Sommige mensen vinden kattentuigjes maar vreemd. Ze geloven dat katten gewoon vrij moeten kunnen zijn om te gaan en staan waar ze willen. Maar deze mensen begrijpen wellicht de essentie van het kattentuigje niet. Het is namelijk niet bedoeld als vervanging van het vrijuit rondwandelen, maar als aanvulling erop. Het wordt niet aangeraden een kat zijn hele leven alleen buiten te laten met een kattentuigje.

kattentuigje

De voordelen van een kattentuigje

De populariteit van kattentuigjes is niet gek: het is een ideaal hulpmiddel voor elk nieuw baasje. In eerste instantie is het kattentuigje de perfecte manier om je kitten te trainen. Vaak als je een kat koopt of krijgt, is hij nog erg jong. Een jonge kat is minder verstandig dan een volwassen poes en heeft dus nog enige begeleiding nodig. Je kunt een kitten niet zomaar alleen op pad sturen. Hij of zij moet eerst de wijk leren kennen voor hij op eigen houtje leert terug naar huis te keren wanneer dat nodig is. Die periode kun je hem naar buiten laten met een tuigje. Je bent er dan zelf bij en kunt toezicht houden. Ondertussen leert je kitten de geuren en gebeurtenissen op straat kennen. Als je dit enkele weken tot maanden volhoudt, dan kan de jonge kitten wanneer hij groot genoeg is prima zelfstandig op pad. 

Een kattentuigje is echter niet alleen bedoeld voor kittens. Er zijn ook kattentuigjes voor volwassen katten. Deze worden met name gebruikt om een kat te laten wennen aan de nieuwe omgeving als je net bent verhuisd. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer je naar een andere stad vertrekt, de kat even helemaal de kluts kwijt is. Met een kattentuigje kun je hem mee naar buiten nemen zonder dat hij er meteen vandoor kan. 

De verschillende soorten kattentuigjes

Om het ideale kattentuigje voor jouw kat te vinden moet je eerst weten welke soorten er te koop zijn. En dat zijn er nogal wat. Verdiep je dus eerst in alle mogelijkheden voor je een keuze maakt. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten kattentuigjes.

Kattentuigjes voor kittens

Allereerst is het meest gekochte product het kattentuigje voor kittens. Dit is waar het product in eerste instantie voor ontworpen is. Een jonge kat heeft begeleiding nodig en daar is het kattentuigje ideaal voor. Daarnaast zijn er ook kattentuigjes voor oudere katten. Natuurlijk zijn die beestjes ook wat groter en dat betekent dat ze een groter tuigje nodig hebben. Aan de andere kant zou een kitten al snel kunnen ontsnappen uit een kattentuig bedoeld voor volwassen katten. De leeftijd en vooral afmetingen van je kat hebben dus direct invloed op het kattentuig dat jij nodig hebt. Vaak kun je bij een product in de specificaties zien voor welke leeftijden of grootte het bedoeld is. 

Kattentuigje of kattenharnas ?

Een kattentuigje wordt vaak gebruikt als synoniem voor een kattenharnas. De twee termen worden bovendien vaak door elkaar gebruikt. Maar in essentie zijn ze niet helemaal hetzelfde. Een kattentuigje bestaat uit een aantal riempjes. Vaak gaat het om een riempje langs de voorpoten, een riempje over de ruig en een riempje langs de nek. Deze kattentuigjes worden met name voor jonge katten gebruikt.

Het kattenharnas daarentegen is vaak meer een soort shirt dat je de kat aantrekt. Het zit geregeld vast met riempjes of klitteband en bedekt de halve rug en deel van de buik van de kat. Met een harnas zit de kat nog steviger vast dan met riempjes. Let wel op: omdat de termen veel door elkaar worden gebruikt, kan een tuigje ook een soort jasje van klitteband bevatten. 

Hier moet je op letten als je een kattentuigje koopt

Nu je bekend met het voornaamste onderscheid in kattentuigjes, kun je gemakkelijker een keuze maken voor het juiste product. Toch zijn er nog een aantal dingen waar je aan moet denken voor je een tuigje koopt. 

Ga je buiten rondlopen en verwacht je soms of vaak in het donker te lopen? Dan is het verstandig een reflecterend kattentuigje te kopen. De riem en het tuigje zelf reflecterend vallen dus meer op in het donker. Een kat – en met name een kitten – is klein. Wanneer iets klein is, ziet men het snel over het hoofd. Om te voorkomen dat mensen over je kitten struikelen of hem pijn doen omdat ze hem niet zien, kun je het beste een reflecterend kattentuig kopen. 

Kies tot slot altijd een kattentuigje dat verstelbaar is in lengte. Niet alleen kan je kitten er dan mooi ingroeien, je kunt de kat ook langzaam steeds meer ruimte geven om te ontdekken. Zo train je hem langzaam maar zeker om zelfstandig te bewegen in de buurt. 

Tips om je kat het tuigje om te doen

De beste kattentuigjes kan je snel aandoen zonder dat het jou een strijd met je kat oplevert. We geven je enkele tips voor het aandoen van een tuigje.

  • Kies voor een sluiting die gemakkelijk open en dicht gaat. Tuigjes met een gesp nemen meestal wat meer tijd in beslag omdat je het bandje eerst door de gesp moet steken en dan het pinnetje in het gaatje moet laten vallen. Je kat kan geïrriteerd raken door het lange stil moeten staan. Een kliksysteem is het snelste vastgeklikt. Let wel op dat je de haren en huid van je dier er niet tussen klikt. Dit is pijnlijk en kan ervoor zorgen dat je kat een hekel aan het tuig krijgt. Klittenband versterkt een sluiting, maar maakt bij het losmaken een hard geluid dat op het blazen van een kat lijkt. Houd hier ook rekening mee.
  • Zorg dat de maat van het tuigje direct goed is. Steeds aan-en uittrekken is niet fijn voor je kattenmaatje en wekt ook weer irritaties op. Er zijn tuigjes geschikt voor kittens, voor kleine en grote katten.
  • Lukt het niet direct? Probeer het een andere keer opnieuw en beloon hem uitvoerig voor goed gedrag. Het helpt je kat elke dag even met het tuigje rond te laten lopen terwijl je hem zijn eten geeft. Laat je kat op deze manier langzaam wennen en forceer niets.
  • Wanneer het de bedoeling is dat jouw kat tijdens een wandeling aan een looplijn leert lopen, is het goed om dit eerst binnen te gaan proberen. Neem deze volgende stap ook pas wanneer hij goed gewend is aan het kattenharnas. Begin in een veilige omgeving en wees zelf altijd rustig. Ga pas naar buiten als je dier weet wat de bedoeling is. Op deze manier is hij het snelste gewend aan deze manier van uitlaten.

Welke maat heeft mijn kat nodig?

Om te zorgen dat je het goede formaat aanschaft is het raadzaam de maten van je viervoeter vooraf al op te nemen. Wat hierbij vooral belangrijk is, is de borstomvang. Deze meet je met een lint rondom de borst van je kat. Zorg dat hij met vier pootjes op de grond staat tijdens het opmeten. Leg het lint redelijk strak aan. Een te los lint zorgt ervoor dat ook het tuigje straks los zal zitten. Je wil natuurlijk niet dat je kat het tuigje tijdens een wandeling uittrekt.

Eindconclusie: kattentuigjes

Nu heb je alle informatie om een weloverwogen besluit te nemen over het beste kattentuigje voor jou. Dus doorzoek de kattentuigjes, neem je kat mee en ga op avontuur! Als je op zoek bent naar een eenvoudigere oplossing om met je kat te gaan wandelen overweeg dan een katten halsbandjeOver de auteur

Jasper
Kattenliefhebber

Jasper is eigenaar van kattenpagina.com, een website vol met informatie over alle aspecten van het leven met katten. Hij is dol op dieren en doet in zijn vrije tijd aan verschillende sporten. Lopen do... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *