Beste Kattenvoer 2024

Door: Jasper
Laatste update: 5 mei 2023

Kattenpagina.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.

Iedereen wil zijn kat het beste voer geven. Met het juiste voer blijft je kattenvriendje fit, gezond en gelukkig. Welk kattenvoer het beste past bij jouw kat, hangt onder meer af van de leeftijd, de gezondheid en eventueel het ras. Zo kan een net gesteriliseerde poes een andere voedingsbehoefte hebben dan een bejaarde kat. Wij maken je wegwijs in het vinden van het beste voer voor jouw maatje. Daarin bespreken we bijvoorbeeld de voor – en nadelen van natvoer en droogvoer. Met onze tips kun je wat gerichter zoeken

Beste reviews ROYAL CANIN® Fit 32 – kattenvoer – 4 kg

Merk: Royal Canin
Eindoordeel: 9/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 5,60

Royal Canin Regular Fit 32 is een uitstekende ‘totaalbrok’ voor een volwassen kat. Het voer is speciaal ontwikkeld voor katten die regelmatig op pad zijn, maar ook binnen luieren. Kortom, het is geschikt voer voor katten met een matige tot normale energiebehoefte.
Royal Canin Regular Fit bevat de juiste voedingsstoffen om je kat fit en gezond te houden. Daarnaast zorgt het voer dat de darmen gestimuleerd worden. Hierdoor zal je kat minder last hebben van haarballen.
Royal Canin Regulair Fit 32 bevat onder meer gevogelte, varkensvlees, verschillende vitaminen, visolie, ei en antioxidanten.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste koop Royal Canin Sterilised 37 – 4 kg

Merk: Royal Canin
Eindoordeel: 8.5/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 34,84

Veel katten komen wat sneller aan in gewicht na castratie of sterilisatie. Speciaal daarvoor ontwikkelde Royal Canin de Sterilised 37 brok. Deze voorziet perfect in de energiebehoefte van een geneutraliseerde kat. De brokjes voorkomen dat jouw beste vriend in gewicht aankomt na de neutralisatie.

Royal Canin Sterilised 37 bevat L-carnitine om het verbranden van vet bij de kat te bevorderen. Daarnaast draagt het voer bij aan gezonde urinewegen. Dit is vooral een aandachtspunt bij katers. Deze brok bevat alle voedingsstoffen die je kat nodig heeft. Zorg bij een kat die droogvoer heeft altijd voor voldoende water.
Met de goed uitgebalanceerde ingrediënten, valt dit voer voor geneutraliseerde katten onder het beste kattenvoer!

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze keuze Felix Meaty Sensations – Rund/Kip/Groenten – Kattenvoer – 4 kg

Merk: FELIX
Eindoordeel: 9/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 22,70

Felix Meaty sensations voer is zeer smakelijk voor je kat. Daarbij is de prijs zeer fijn. Met 4,01 euro per kilo heb je aan Felix een goede totaalvoeding voor je kat. Felix is een echte klassieker, die bekend staat om haar aantrekkelijke smaken. De Meaty Sensations van Felix zijn een prima basisbrok voor een volwassen kat.
Om de gezondheid van je kat optimaal te houden, zorg je ook bij deze brok voor voldoende water.
Deze zak van 4 kilo is een prima optie voor als je meerdere katten hebt. Het is ook een geschikte verpakking voor als je voordelig het beste kattenvoer wilt inslaan voor één kat.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Carocroc Kat 3-Mix Adult – Gevogelte/Rund – Kattenvoer – 15 kg

Merk: Carocroc
Eindoordeel: 9.4/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 49,10

Carocroc produceert gezonde brokken voor elk kattenras. Dat doen ze met eenvoudige ingrediënten en een hoog vleesgehalte. De gekleurde brokjes hebben de smaken van rund en gevogelte. Het voer bevat naast rund – en kippenvlees onder meer vitamine E, kippenlever, rundvet en vitaminen. In twee van de drie brokjes zit gevogelte; de andere brokjes bevatten rundvlees.
Aan Carocroc heb je een goede kattenbrok voor een volwassen kat met een gemiddelde energiebehoefte. De prijs-kwaliteitverhouding van dit voer is uitstekend!

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Gourmet Gold Hartig Torentje – Kattenvoer Vlees – 48 x 85 g

Merk: Gourmet
Eindoordeel: 9.3/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 29,53

Hartig Torentje van Gourmet is eenvoudig, maar smakelijk qua ingrediënten. Het is een heerlijk, betaalbaar luxe natvoer voor je kat. Er zitten 8 blikjes in één Gourmetverpakking. Deze bevatten verschillende smaken hartig torentje. Je kunt hierbij kiezen uit 2 verschillende 8 packs, om aan te sluiten bij de smaak van jouw kat!
Hartig Torentje van Gourmet bevat onder meer spiervlees, niertjes, lever, tomaat, saus, vis en gevogelte. De exacte ingrediënten verschillen per blikje.

Als je wilt variëren met betaalbaar natvoer van hoge kwaliteit, dan is Gourmet Hartig Torentje het beste kattenvoer!

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze gids voor het kopen van beste voer voor katten

Waar moet je op letten als je zoekt naar het beste kattenvoer?

Je kat blijft het best gezond met de juiste voeding. Dat wil zeggen dat het voer moet aansluiten bij de behoefte van je kat. Een kat die moet afvallen, heeft ander voer nodig dan een heel oude kat die energie nodig heeft. Hier moet je op letten als je het beste kattenvoer uitkiest:

–          De leeftijd van je kat: kitten, junior, adult of senior?

–          Is je kat voornamelijk binnen, of speelt hij ook buiten?

–          Voor raskatten is er van sommige merken speciaal voer verkrijgbaar.

–          Het gewicht van je kat.

–          Castratie of sterilisatie (veel katers en poezen komen hierna wat sneller aan)

–          Jouw eigen budget

–          Eventuele gezondheidsproblemen

–          Tot slot natuurlijk de smaak van je kat of poes. Wat vindt jouw kat lekker?

Je hoeft niet altijd speciaal voer te kopen. Voor een gezonde, volwassen kat zonder overgewicht kan je vooral kijken naar wat hij graag lust. Voor kittens of juist senior katten is specifiek voer belangrijker. Een kitten moet immers nog groeien, en een senior kat kan wel wat extra energie gebruiken.

Bij een kat die neigt tot overgewicht is aangepast (dieet) voer ook belangrijk. Als je hier geen rekening mee houdt, kan je kat echt te zwaar worden. Hetzelfde geldt voor andere gezondheidsproblemen, zoals levercirrose.

Voer voor raskatten

Tot slot is er voer voor raskatten verkrijgbaar. Zulk voer bevat ingrediënten die steun geven bij bepaalde gezondheidsaspecten van een kattenras. Zo is er voor Britse Korthaar katten speciaal voer dat past bij de grote kaken van dit ras. Het is niet noodzakelijk om speciaal voer te kopen, maar het kan zeker voordelen hebben voor bepaalde rassen. Raskat voer wordt met name aangeboden door premium merken.

kattenvoer

Is het beste kattenvoer natvoer of droogvoer?

De één vindt natvoer het beste voor zijn katje, terwijl de ander liever brokjes geeft. Het is moeilijk om te zeggen welke van de twee beter is. Nat – en droogvoer hebben beide zo hun voordelen.


De voordelen van natvoer

Natvoer wordt aangeboden in blikjes, doosjes of zakjes. Na het openen kan het voer enkele uren blijven staan voor het bederft.  Natvoer heeft de volgende voordelen voor de kat:

–          De kat krijgt meer vocht binnen.

–          Veel katten vinden natvoer erg lekker.

Een aandachtspunt bij het geven van natvoer is het gebit van de kat. Problemen zoals tandplak en tandsteen komen wat vaker voor bij katten die natvoer krijgen.


De voordelen van brokjes

Droogvoer bestaat uit samengeperste brokjes waaruit al het vocht is onttrokken. Brokken zijn lang houdbaar, ook in de voerbak. Droogvoer heeft de volgende voordelen:

–          Minder kans op tandplak en tandsteen

–          De ontlasting stinkt minder

–          Iets grotere keuze dan in natvoer.

Let er bij het geven van brokken altijd op dat je kat voldoende vers water kan drinken. Omdat er in droogvoer geen vocht zit, is dit extra belangrijk!


Handige tips om een goede keuze te maken in nat- of droogvoer

Natvoer of droogvoer: het is allebei gezond. Je kunt dit ook prima afwisselen. De kat zal dit alleen maar prettig vinden. Niemand eet graag elke dag hetzelfde; dit geldt ook voor katten!  Kijk wel uit als je kat altijd brokjes krijgt en je plotseling van voer verandert. Hou ook even in de gaten of je kat geen last krijgt van overgeven of diarree.

Wat je ook kunt doen, is standaard brokjes voeren en dit afwisselen met natvoer. Tot slot is het in het geval van gezondheidsproblemen belangrijk om het advies van je dierenarts op te volgen.

Is het beste kattenvoer altijd duur?

Het antwoord op deze vraag ligt in het midden. Het beste kattenvoer voer is inderdaad vaak duurder. Een voordeel van premium voer, is dat er meer variaties zijn in aangepast voer. Daarom wordt A-merk kattenvoer voer vaak aangeraden door dierenartsen. Voer van goede kwaliteit heeft een aantal voordelen. Prijzig hoeft dat niet per se te zijn, al is het dat vaak wel.

Dit zijn de voordelen van goed kattenvoer:

–          Je kat krijgt meer van zijn benodigde voedingsstoffen binnen per eenheid. Hij zal hierdoor minder voer nodig hebben.

–          Voer van hoge kwaliteit bevat minder granen, suikers, zouten en groenten. Deze bestanddelen heeft de kat namelijk niet nodig. Ze komen zijn gezondheid niet per se ten goede.

–          De kat poept minder als hij goed voer krijgt.

–          Er zitten minder conserveringsstoffen in goed voer (BHA’s)

In goed kattenvoer zit een groot aandeel vlees. Bij voorkeur is dat spiervlees. Omdat vlees duur is, zal kattenvoer met veel vlees altijd wat prijziger zijn.

Als je de kwaliteit belangrijk vindt, is het slim om de ingrediëntenlijst van het kattenvoer te checken. Daarop staat aangegeven wat het vleesaandeel is, en welke toevoegingen erin zitten.

Het beste kattenvoer voor jouw budget.

Hierboven hebben we besproken wat de voordelen zijn van goed kattenvoer. Voor jou kan het zijn dat je een beperkt budget hebt. Je kunt hiermee prima het beste kattenvoer kopen voor jouw vriendje!

Als je in elk geval rekening houdt met de volgende punten, kan het vinden van het beste kattenvoer bijna niet misgaan:

–          Hou rekening met de leeftijd, de gezondheid en de conditie van jouw kat.

–          Zorg dat je weet wat jouw kat graag lust

–          Wissel duur en goedkoper voer eventueel af.

–          Grotere verpakkingen zijn vrijwel altijd voordeliger.

–          Hou de ontlasting van de kat in de gaten: als je kat veel poept of als de ontlasting erg stinkt, geef je je kat misschien niet het juiste voer.

–          Wees zuinig met tussendoortjes en snoepjes. Deze zijn vaak relatief duur en katten worden er makkelijk dik van.

Kijk dus goed naar de gezondheid van je kat. Deze kan je aflezen aan:

–          De vacht

–          Het gewicht

–          De ontlasting

–          De conditie (jagen, spelen, op pad zijn).

In sommige gevallen heb je weinig keuze in kattenvoer. Dit kan het geval zijn bij leverfalen, blaasgruis of diabetes. Hou je in dat geval aan het advies van de dierenarts.

Kattenvoer voor gesteriliseerde katten

Katten hebben na de sterilisatie een andere voedingsbehoefte dan voordat ze deze operatie hebben gehad. Dit komt omdat de stofwisseling en de hormoonhuishouding van gesteriliseerde katten verandert. Ze krijgen een verhoogde eetlust maar bewegen vaak juist minder. Hierdoor is de kans op overgewicht bij deze groep dieren aanzienlijk groter.

Ze hebben dus minder calorieën nodig, maar nog wel evenveel voedingsstoffen en eiwitten als voorheen. Voor deze katten zijn kattenbrokken ontwikkeld die je kat minder energie geven terwijl je dier er gewoon normaal van mag eten. Je kat hoeft zich niet uit te hongeren maar kan gewoon zijn dagelijkse portie voedsel eten. Je zal merken dat hij zich beter in zijn vel voelt zitten en blaakt van de energie.

Uit onze kattenvoer test komen voor de gesteriliseerde kat de droge brokken van Royal Canin sterilised als beste koop uit de bus.

Kattenvoer voor elke levensfase

Er zijn erg veel verschillende soorten kattenvoer op de markt. Om gericht te kunnen zoeken naar het beste kattenvoer voor jouw kat, worden de meeste soorten kattenvoer verdeeld in de verschillende levensfases.

Kitten

Uiteraard begint dit met het voer voor onze kittens. Zij zijn volop in de groei en hebben veel energie nodig, maar ook bijvoorbeeld taurine. Kittenvoeding bevat al deze specifieke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Ook zijn de brokjes kleiner zodat ze beter gegeten en verteerd worden door kittens.

Junior

Vanaf zes maanden leeftijd tot ongeveer twee jaar is je kat een junior. Je dier groeit minder hard maar is nog wel volop in ontwikkeling. Zijn spieren worden volwassen en ook zijn mentale ontwikkeling neemt een sprong. De meeste katten beginnen op deze leeftijd de wereld te ontdekken, met alle gevolgen van dien. Ze lopen meer risico op infectieziekten doordat ze vaker vechten en jagen dan een kitten. Voor hen is het dus erg belangrijk dat ze een compleet kattenvoer eten om de weerstand zo hoog mogelijk te houden.

Adult

Na deze fase is je kat volwassen. Sommige katten worden rustiger, anderen blijven even energiek en actief als toen ze jong waren. Volwassen kattenvoer bevat alles wat jouw huistijger nodig heeft op deze leeftijd, maar je kan je dier nog meer doelgericht voeren. Observeer je kat goed om te kijken wat zijn behoeften zijn. Denk hierbij aan actieve buitenkatten, schootkatten, te zware dieren of raskatten. Kies de juiste voeding die jouw kat nodig heeft.

Mature

Op leeftijd maar zeker nog geen senior. Dit omschrijft de katten van gemiddeld zeven tot tien jaar oud. Zij zijn nog lekker fit, maar beginnen soms al wel wat kwaaltjes te ontwikkelen. Nier- en blaasproblemen worden regelmatig gezien. Welk kattenvoer het beste bij jou mature kat past hangt af van het wel of niet ontwikkelen van deze kwalen.

Een kat op leeftijd kan kieskeurig worden waardoor je misschien verschillende smaken kattenbrokken moet gaan aanbieden.

Senior

Katten van elf jaar of ouder noemen we senior katten. Het voer voor deze senior katten richt zich vooral op het versterken van de spieren en gewrichten van onze oudere katten. Er zijn verschillende soorten kattenvoer waarin ingrediënten verwerkt zijn die erg goed zijn voor stramme gewrichten. Ook heeft het een aangepast energiegehalte zodat het minder bewegen van oude dieren niet snel tot overgewicht kan leiden. Oudere dieren hebben gemakkelijk een tekort aan vocht. Het is raadzaam om dan naast de droog voeding ook vlees in gelei of blikvoeding te geven. Dit bevat een hoog gehalte aan vocht, wat helpt de vochthuishouding weer op peil te krijgen.

Verschillende ingrediënten en smaken

Kattenvoer bevat altijd vlees. Dit komt omdat katten het aminozuur taurine nodig hebben dat in het eiwit van vlees zit. Ook vitamine A kan een kat enkel opnemen uit vlees. Het is dus niet goed je kat vegetarisch te voeren omdat hij dan belangrijke voedingsstoffen mis zal lopen.

Wat betreft de rest van de ingrediënten is er geen beste kattenvoer. Zoveel katten, zoveel verschillende voorkeuren. Welke voeding je kat het liefste eet, droogvoer natvoer of brokjes in saus, hangt echt af van zijn persoonlijke voorkeur. De meeste katten lusten graag kip of vis. Naarmate je dier ouder wordt kan hij ook kieskeuriger worden. Gelukkig zijn er voldoende verschillende smaken kattenvoer op de markt, zodat jouw huistijger elke dag met smaak kan eten

Eindconclusie: beste voer voor katten

In onze koopgids doen we een paar suggesties voor het beste kattenvoer in verschillende prijsklassen. Hierbij hebben we gekeken naar de tevredenheid van kattenbaasjes, de ingrediënten en de smaak.

Over de auteur

Jasper
Kattenliefhebber

Jasper is eigenaar van kattenpagina.com, een website vol met informatie over alle aspecten van het leven met katten. Hij is dol op dieren en doet in zijn vrije tijd aan verschillende sporten. Lopen do... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *