Beste Koelmat 2024

Door: Jasper
Laatste update: 5 mei 2023

Kattenpagina.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.

Het is zomer, buiten is het heerlijk warm. Zelf zit je lekker in de schaduw met een boek, of je zoekt verfrissing aan het zwembad of het strand. En je kat? Die zie je de hele dag niet. Hij ligt buiten onder een struik in het zand, of binnen op een donkere plek. Voor hem is het gewoonweg te warm om te kroelen, spelen of op avontuur te gaan. Dat is toch jammer? Gelukkig kan dit tegenwoordig ook anders. Met een koelmat voor je kat bied je je dier een oplossing tegen de hitte.

Inhoudsopgave contents chevron

Beste reviews Beeztees Quick Cooler Izi Koelmat

Merk: Beeztees
Eindoordeel: 8.7/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 17,43

De Beezteez quick cooler is een handige, opvouwbare koelmat voor katten. Wanneer je kat erop gaat liggen wordt de gel geactiveerd en houd deze je kat urenlang koel. Als je kat eraf gaat duurt het een paar minuten voordat de mat weer koel is. Hij is te krijgen in vier verschillende maten, S, M, L en XL. Hierdoor is hij geschikt voor alle kattenrassen en ook voor honden. Na gebruik poets je hem eenvoudig af en rol je hem weer op. Klaar voor een volgende keer! Met zijn vele positieve reviews is dit een goede aanschaf voor jouw kat.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste koop Trixie Cooling Mat

Merk: Trixie
Eindoordeel: 8.4/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 21,50

De Trixie Cooling mat is een mooi formaat koelmat van nylon, eenvoudig te reinigen en klein op te bergen. Je kat zal er dankbaar gebruik van maken, zowel binnen als buiten. Omdat de mat werkt via lichaamscontact heb je verder niets nodig. Geen vriezer of elektriciteit. Help je kat zijn overtollige warmte kwijt te raken en voorkom oververhitting met deze heerlijke koelmat. Te koop in donkerblauw of vrolijk vakantie roze.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze keuze Scruffs Koelmat Hond

Merk: Scruffs
Eindoordeel: 9.8/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 4,79

Het fijne aan de Scruffs koelmat is dat deze altijd 5 tot 10 graden koeler is dan de omgevingstemperatuur. Zodra de warme dagen aanbreken kan je hem meteen gebruiken, afkoelen of activeren is niet nodig. Er zijn vier verschillende maten te koop, waardoor de mat ook prima geschikt is voor meerdere katten of een hond. De mat blijft ongeveer een uur lang koel. Wanneer je kat eraf gaat moet de mat vervolgens een uur ongebruikt blijven, wil de verkoelende werking weer ingaan.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

51 Degrees North koelmat hond

Merk: 51Degrees North
Eindoordeel: 9.7/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 24,95

Op deze zachte polyester koelmat ligt jouw kat heerlijk tijdens de warme zomerdagen. Door contact te maken met de mat wordt de verkoelende gel binnenin geactiveerd en kan jouw kat genieten van een lekker koel plekje. Je kan de mat overal leggen, maar de voorkeur is natuurlijk in de schaduw. Zo kan je dier optimaal genieten van de koelte. Grappig detail: Wanneer je de mat omdraait heeft deze een andere kleur! Er zijn twee verschillende kleurcombinaties te koop en drie verschillende formaten.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Koelmat hond en kat

Merk: Merkloos
Eindoordeel: 9.3/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 16,98

Zoek je een milieuvriendelijke, duurzame koelmat? Dan ben je bij deze mat aan het goede adres. Gemaakt van gerecycled materiaal en bestand tegen het krassen van de nagels van je dier. Hij doet wat ie moet doen, namelijk je kat een verkoelende plek geven tijdens warme dagen of hittegolf. Dit werkt met gel die de lichaamstemperatuur van je dier opneemt en direct begint af te koelen. Eenvoudig schoon te houden, overal weg te leggen en niet duur. Een goede aanschaf als je het ons vraagt.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze gids voor het kopen van Koelmatten kat

Hoe werkt een koelmat?

De meeste koelmatten hebben een gladde buitenkant met binnenin de mat een verkoelende gel. Wanneer je kat op de mat gaat liggen, zal de gel automatisch de lichaamstemperatuur van het dier opnemen en deze afkoelen. Dit gebeurt zonder stroom en zonder dat je de mat in de vriezer moet leggen. Een koelmat is te vergelijken met een koude tegel in de keuken of badkamer, maar dan dus beter! Als je kat dit eenmaal heeft ontdekt, zal het tijdens de warme dagen de favoriete rustplek worden.

Koelmat kat

Waarom zou je een koelmat voor je kat aanschaffen?

Een kat is van origine een woestijndier. Hij kan dus prima omgaan met hoge temperaturen zou je zeggen. Sterker nog, veel katten zoeken de zon juist op en gaan lekker op de vensterbank liggen bakken. Dus waarom zou je dan een koelmat voor je kat aanschaffen? Het antwoord is simpel. Onze huiskatten zijn geen woestijndieren meer. Net zomin als dat honden nog wolven zijn. Het gedrag van de kat heeft zich door de eeuwen heen aangepast aan de leefomgeving. Dit betekent dat de kat van nu niet meer is gebouwd op hele hoge temperaturen. Bovendien is een huiskamer iets totaal anders dan een woestijn. In huis is de temperatuur vaak een stuk hoger dan buiten. Ook is het binnen overal even warm, wat een kat niet weet. Het zoeken naar verkoeling is dus in huis een stuk lastiger dan buiten. Daarbij vervallen katten nogal eens in gewoontes. Dat wil zeggen dat ze, ondanks de hitte, tóch op hun lievelings plekje op de warme zolder gaan liggen. Een koelmat in huis helpt je kat steeds opnieuw zijn warmte kwijt te raken.

Voor welke katten is een koelmat geschikt?

De koelmat is in principe geschikt voor alle katten. Maar deze katten hebben er meer profijt van dan andere katten:

 • Oude dieren
 • Katten met overgewicht
 • Kittens
 • Katten met een lange vacht
 • Kattenrassen met een korte snuit
 • Zieke katten

Omdat deze dieren problemen kunnen hebben met hun temperatuurhuishouding, doe je ze een groot plezier door een koelmat in huis te halen.

Voordelen van een koelmat voor je kat

 • Een koelmat is bestand tegen de nagels van je dier
 • Je kan de mat eenvoudig schoonhouden
 • Zowel binnen als buiten te gebruiken
 • Licht in gebruik. Is ie niet meer nodig, bewaar je hem op een handige plaats
 • Ook honden zijn blij met deze handige verkoeling
 • De gel die erin zit is veilig, ook wanneer de mat onverhoopt stuk zou gaan

Zo houdt je kat zichzelf koel

Een mens verliest warmte door te zweten. Katten kunnen dit niet. Wel passen ze hun bewegingspatroon aan als het warm is. Dit betekent dat ze zich zo kalm mogelijk bewegen en dat stress en actief spel vermeden moeten worden bij hoge temperaturen. Hoe goed een kat zijn warmte kwijt kan hangt af van onder andere zijn grootte en zijn gedrag.

Heeft een kat het toch te warm, zal hij zich op de volgende manieren zelf koel proberen te houden:

 • Vacht openzetten. Wanneer zijn lichaamstemperatuur te hoog begint te worden, zal je kat zijn haren opzetten. Dit doet hij ook bij stress en ziekte. Wanneer hij afgekoeld is zal hij zijn vacht weer glad leggen.
 • Verdamping door wassen. Je kat wast zichzelf met zijn tong. Het speeksel wat na het wassen op de vacht terecht komt zal gaan verdampen. Via deze verdamping raakt je dier zijn warmte kwijt.
 • Langgerekt liggen. Ga jezelf maar na: bij hitte lig je het liefst languit gestrekt. Bij kou maak je een bolletje van jezelf. Zo werkt het ook bij katten die het warm hebben.

Een koelmat kan uitstekend helpen wanneer je kat moet afkoelen. Katten zijn eigenzinnige dieren. Ga ze dus niet dwingen op het matje te staan, maar lok ze erheen met iets lekkers. Sommige katten zullen in het begin wantrouwend zijn, maar met wat geduld wordt het tijdens warme dagen vast zijn vaste plekje in huis. Je kan de mat ook in een mandje of buiten leggen.

Eindconclusie: Koelmatten kat

Een kat kan zichzelf goed koel houden tijdens warme zomerdag. Toch kan de aanschaf van een koelmat voor je kat je dier helpen gedurende hele warme perioden. Vooral oude, zieke en te zware katten kunnen baat hebben bij een verkoelende plek in huis. Maar ook alle andere katten hebben profijt van een koelmat. Het geeft ze net dat beetje extra afkoeling zodat ze meer energie overhouden om wat actiever te zijn. Katten houden nu eenmaal niet van water, waardoor ze niet kunnen genieten van een koele duik zoals honden dat kunnen. Wij zijn ervan overtuigd dat een koelmat in de zomer niet in je huis mag ontbreken.

Over de auteur

Jasper
Kattenliefhebber

Jasper is eigenaar van kattenpagina.com, een website vol met informatie over alle aspecten van het leven met katten. Hij is dol op dieren en doet in zijn vrije tijd aan verschillende sporten. Lopen do... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *