Beste ontwormingsmiddel 2024

Door: Jasper
Laatste update: 5 mei 2023

Kattenpagina.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.

Wormen zijn parasieten die leven in de maag en darmen van je kat en kunnen daar schade aanrichten. Onze huiskatten komen regelmatig in aanraking met wormen, wormen larven of wormeneitjes. Dit begint al in het nest; in de moedermelk van een kat zitten larven van de spoelworm die zij zo doorgeeft aan haar kittens. Maar ook in het volwassen leven kan je kat besmet worden met wormen. Door je dier regelmatig te ontwormen met ontwormingsmiddelen voor katten voorkom je dat je kat lang met deze vervelende parasieten rondloopt.

Beste reviews Milbemax Ontwormingsmiddel

Merk: Milbemax
Eindoordeel: 9.3/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 20,55

De ontwormingstabletten van Milbemax staan al jaren in de top 10 van beste middelen tegen wormen bij de kat. Het is een tablet die tegen allerlei soorten wormen beschermt die in Nederland voorkomen. Deze verpakking bevat vier tabletten, genoeg om je kat, zwaarder dan 0,5 kg, een jaar lang preventief te ontwormen. Heeft je kat een spoelwormbesmetting? Dan kan je twee weken later nog een tabletje geven zodat ook de wormen die nog uit een eitje komen doodgaan.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste koop Beaphar Totaal Wormmiddel

Merk: Beaphar
Eindoordeel: 9.5/10
Bekijk prijzen

Deze verpakking bevat 10 tabletten die anti spoel- en lintworm bij de kat werken. Geef per kilogram lichaamsgewicht van de kat 1 tablet per keer. Weegt je kat dus 4 kilogram heeft hij vier tabletten ineens nodig om een goede werking tegen wormen te hebben. Sommige katten eten de tabletten zo op. Voor de katten die moeilijk pillen innemen is dit product niet handig, gezien de grote hoeveelheid tabletten die je moet ingeven.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze keuze Mansonil All Worm Cat Ontworming

Merk: Manso
Eindoordeel: 8.8/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 12,67

Mansonil is een breedspectrum antiwormmiddel in tabletvorm voor katten. Dit betekent dat het middel tegen alle in Nederland voorkomende wormen werkt. Is je kat lastig met het innemen van pillen? Probeer de tabletjes eens fijn te prakken en door het voer te mengen. Ook een pillenschieter kan uitkomst bieden. Dit is een houdertje waar je de tablet in doet en zo je vingers gespaard blijven bij het toedienen. Is je kat zwaarder dan 4 kg dan moet hij twee tabletten ineens innemen om een goede werking te behouden.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Exil No Worm Pro

Merk: No Worm
Eindoordeel: 8.5/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 13,40

De tabletten van Exil No Worm Pro hebben een lekkere vleessmaak. De pillen zijn klein van stuk, waardoor het ingeven nóg gemakkelijker wordt. Bovendien hoeft je kat met een lichaamsgewicht tot 4 kg maar een halve tablet per keer in te nemen en een kat tussen 4 en 8 kg maar een tablet. Dit maakt deze ontworming een zeer voordelige keus. Helemaal gezien het feit dat er enkel positieve reviews te vinden zijn!

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze gids voor het kopen van ontwormingsmiddelen voor katten

Waarom moet je kat beschermd worden tegen wormen?

Een worminfectie bij je kat verloopt vaak ongemerkt. De eitjes, larven en wormen leven immers in het maagdarmkanaal en zijn dus niet direct zichtbaar. Slechts af en toe kan je wormen zien in het braaksel of in de ontlasting van de besmette kat. Hierdoor kan je kat erg lang rondlopen met een wormbesmetting. Niet alleen kan hij op deze manier andere katten, huisdieren of mensen besmetten, ook richten de wormen schade aan bij de kat zelf. Redenen genoeg om je kat dus regelmatig te ontwormen.

ontwormingsmiddelen voor katten

Hoe komt je kat aan wormen?

Katten kunnen overal een worminfectie oplopen. Buiten kan dit via het vangen van besmette muizen en vogels en via contact met andere katten of met de ontlasting van andere katten. Binnen gebeurt dit via wormeneitjes die mensen onder hun schoenen mee naar binnen nemen, of via het oplikken van een besmette vlo. Kittens krijgen standaard een besmetting mee via de moederpoes.

Wanneer moet je een kat ontwormen?

– Als je een kitten hebt. Behandel je kitten elke twee weken totdat hij 9 weken oud is. Hierna elke maand tot 6 maanden leeftijd.

– Zodra je een wormbesmetting ontdekt. Zie je wormen in de ontlasting of aan de anus van je kat? Of braakt je kat wormen uit? Geef hem dan direct een middel tegen wormen en herhaal dit na twee weken. Zo behandel je ook effectief tegen de eitjes van de wormen. Heb je meerdere katten in huis? Behandel hen dan allemaal tegelijk. Een infectie met wormen is besmettelijk. Door alle dieren tegelijk te behandelen voorkom je een herbesmetting.

– Preventief. Omdat een worminfectie niet altijd zichtbaar is, kan je je kat elke drie maanden preventief tegen wormen behandelen. Houd in gedachten dat een ontwormingsmiddel enkel op het moment van toedienen werkt en dus geen lange bescherming biedt. Het kan dus gebeuren dat je kat alsnog een besmetting oploopt.

Kenmerken van een wormbesmetting bij je kat

Een worminfectie bij je kat is niet altijd zichtbaar. Toch zijn er kenmerken die kunnen wijzen op de aanwezigheid van wormen:

– Vermageren

– Bolle buik

– Braken en diarree

– Hoesten

– Slechte vacht

– Minder eetlust

– Wormen in ontlasting, aan de anus of in het braaksel

Soorten wormen bij katten

Er zijn verschillende soorten wormen die je kat kan oplopen:

Spoelwormen – Dit zijn dunne wormen die leven in de darmen van je kat. Ze kunnen wel 10 cm lang worden! Ze leggen veel eitjes die via de omgeving ook mensen en kinderen kunnen besmetten. Soms kunnen spoelwormen in de ontlasting of in het braaksel gezien worden.

Lintwormen – Deze worm kan je herkennen aan de segmentjes die het regelmatig loslaat en die aan de anus van de kat hangen of op de slaapplaats gevonden worden. Deze segmentjes lijken op rijstkorrels. Een lintworm verspreidt zich via het eten van prooidieren en via vlooien. Behandel dus niet alleen tegen de lintworm, maar ook tegen vlooien.

Haakwormen – Veel ontwormingsmiddelen tegen de spoelworm werken ook tegen haakwormen. De haakworm verspreidt zich ook via eitjes in de ontlasting van de besmette kat.

Longwormen – De larven van de longworm trekken door het lichaam van de kat richting de longen. Hier worden ze volwassen en kunnen ze gezondheidsproblemen ontwikkelen. Een besmetting met deze worm kan je kat oplopen door het eten van slakken, of door een dier op te eten die een besmette slak heeft gegeten.

Hartwormen – Na de beet van een besmette mug kan je kat hartworm oplopen. Gelukkig is Nederland geen gebied waar deze muggen voorkomen. Wanneer je kat mee naar het buitenland gaat is het raadzaam je kat preventief te beschermen tegen hartworm.

Welk ontwormingsmiddel past bij mijn kat?

Breedspectrum – Wanneer je niet weet van welke wormen je kat last heeft, of je behandelt preventief, kies dan voor een breed spectrum wormmiddel. Dit is een middel dat tegen alle soorten wormen werkt (behalve hartworm).

Leeftijd – Let goed op welk middel geschikt is voor kittens en welke niet. Oudere katten zijn soms bevattelijker voor een worminfectie.

Soort ontwormingsmiddel – Er zijn veel verschillende soorten middelen tegen wormen op de markt. Het hangt van jouw handigheid en de persoonlijkheid van je kat af welk middel het beste bij jullie past. Er zijn tabletten die je via het bekje moet ingeven. Dit is een effectieve manier, maar niet alle katten laten dit gemakkelijk toe. Daarom zijn sommige tabletjes smakelijk gemaakt. Je kan deze als een snoepje aan je kat aanbieden. Erg handig voor jouw vingers en geen stress voor jouw huistijger! Een andere optie is granulaat. Dit zijn korreltjes die je door het voer kan mengen en je kat ze zo opeet. Dan is er nog het vloeibare ontwormingsmiddel voor katten. Deze zit in pipetjes die je op de huid in de nek kan druppelen. Deze druppels worden door het lichaam opgenomen. Voor sommige kittens en volwassen katten werkt een pasta het beste. Deze leg je in het bekje en door de plakkerige substantie zal de kat het makkelijk inslikken.

Eindconclusie: ontwormingsmiddelen voor katten

Braakt je kat regelmatig? Heeft hij weinig eetlust en een doffe vacht? Je kat kan last hebben van een wormbesmetting. Deze parasieten leven in het maagdarmkanaal van je kat en kunnen voor gezondheidsklachten zorgen. Ook mensen kunnen besmet raken. Het is daarom raadzaam je kat tegen wormen te behandelen met ontwormingsmiddelen voor katten. Deze middelen doden de aanwezige larven en volwassen wormen. Soms kan het nodig zijn de behandeling te herhalen. Bijvoorbeeld wanneer de wormen eitjes hebben gelegd en deze komen uit, wanneer je kat opnieuw besmet is geraakt door een andere kat of door het eten van een besmette prooi. Zorg op deze manier voor een gezond, parasiet vrij leven voor jouw kat.Over de auteur

Jasper
Kattenliefhebber

Jasper is eigenaar van kattenpagina.com, een website vol met informatie over alle aspecten van het leven met katten. Hij is dol op dieren en doet in zijn vrije tijd aan verschillende sporten. Lopen do... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *