Laatste update: 5 mei 2023
Kattenpagina.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.
Onze gids voor het kopen van zelfreinigende kattenbakken
Waarom je een zelfreinigende kattenbak wil hebben
Hoewel we allemaal dol zijn op dieren, is hun troep opruimen niet het leukste aspect van het leven van een diereneigenaar. Als jij een kat hebt, dan kijk je ongetwijfeld op tegen het legen van de kattenbak. Daarvoor zijn de zelfreinigende kattenbakken uitgevonden. Het maakt je leven een stuk gemakkelijker.
Een zelfreinigende kattenbak is een kattenbak die zichzelf schoonmaakt. Dit gebeurt door maar één handeling uit te voeren. Zo bestaan er kattenbakken met een zeefsysteem dat de ontlasting van het kattengrit kan scheiden. Er zijn ook kattenbakken die door een rolbeweging zichzelf reinigen. Er zijn opties genoeg om uit te kiezen.
Wat zijn de voordelen van een zelfreinigende kattenbak?
Elke katteneigenaar kent het: eindeloos lang hang je boven een vieze kattenbak om deze schoon te maken. Je moet bukken en met een plastic schep alle uitwerpselen van je kat van de bodem scheppen. Je moet al het grit omspitten en hangt al die tijd boven een zuur ruikende, smerige bak. Ook dat samengeklonterde kattengrit moet je eruit vissen. Om van ander vuil maar te zwijgen!
Na deze nare taak mag je ook nog al het buiten de bak belandde kattengrit opruimen. Niet alleen is het verschonen van de kattenbak een vieze klus, het is ook zeer onhygiënisch. De uitwerpselen van dieren zijn niet goed voor onze gezondheid en die zure lucht van de uitwerpselen van de kat hebben effect op je luchtwegen. Waarom doe jij jezelf dit nog aan?
Met een zelfreinigende kattenbak maak je het verschonen van de kattenbak een kwestie van seconden. Er zijn verschillende versies van de zelfreinigende kattenbak, maar in principe zorgen ze allemaal voor hetzelfde: dat jij snel en gemakkelijk de bak kunt reinigen met maar een simpele handeling. Het enige nadeel aan kattenliefhebber zijn is zo in een handomdraai verdwenen.
Wat is de beste zelfreinigende kattenbak?
Net als bij ieder ander product, zijn er veel verschillende soorten te koop van de zelfreinigende kattenbak. Om te weten welke kattenbak de beste is voor jou en je dier, moet je een aantal aspecten in acht nemen.
Open of gesloten zelfreinigende kattenbak
Allereerst kun je een keuze maken tussen een open of gesloten zelfreinigende kattenbak. Dat geldt bovendien voor de reguliere kattenbakken. Welke van de twee jouw voorkeur heeft, is een persoonlijke keuze. Er is geen goed antwoord hierin. Natuurlijk kun je wel rekening houden met jouw wensen en die van je dier.
Vind jij het bijvoorbeeld prettig dat de bak optisch niet zo dominant aanwezig is? Dan is een open kattenbak prettiger om in je huis te hebben. Zet jij de kattenbak op het balkon? Dan is het slim om te kiezen voor een gesloten versie want anders kan jouw kat het heel koud krijgen. Bovendien kunnen de uitwerpselen en het grint wegwaaien als jouw balkon erg hoog zit.
Er zijn verschillende manieren waarop een zelfreinigende kattenbak te bedienen is. Doorgaans wordt er onderscheid gemaakt tussen de automatische kattenbak, de kattenbak met zeef en de kattenbak met lade. Ze hebben allen voor- en nadelen.
Zelfreinigende kattenbak met zeef
De kattenbak met zeef bestaat uit een systeem met een hendel, twee bodems en een zeef. Wanneer jij aan die hendel draait, zorgt een zeef ervoor dat de uitwerpselen en het kattengrit van elkaar worden gescheiden. Dit belandt dan in de onderste bodem, welke je gemakkelijk uit de bak kunt halen en kunt reinigen. Je plaatst de bak en zeef na het leeggooien gemakkelijk terug. Giet nieuw kattengrit in de bak en voor je het weet ben je klaar!
Zelfreinigende kattenbak met lade
Een kattenbak met lade werkt net iets anders. Deze kattenbak is altijd gesloten. Wanneer je hem wil verschonen, rol je de kattenbak om. Je zet de bak eerst op een kant, waardoor alle inhoud in de lade schuift. Daarna rol je de kattenbak de andere kant op, waardoor de gereinigde vulling terug op de plaats wordt gelegd.
Elektrische zelfreinigende kattenbak
Een elektrische zelfreinigende kattenbak werkt net iets anders. Het grootste voordeel hiervan is dat je eigenlijk nog minder zelf hoeft te doen. Een elektrische kattenbak heeft bovendien stroom nodig, in tegenstelling tot de andere versies. Wil je nou echt helemaal niks zelf hoeven doen en vind je het niet erg om daar meer geld uit te geven? Dan is dit de oplossing voor jou. Er is ook een elektrische zelfreinigende kattenbak voor grote katten, mocht jouw huisdier van formaat verschillen met de standaard huiskatten.
De elektrische kattenbak werkt in principe als een soort robot. Deze versie heeft ook een sensor die jouw kat in de gaten houdt. Als eerste gaat je kat zijn of haar behoefte doen op de elektrische kattenbak. In de bak zit een sensor ingebouwd die het detecteert wanneer jouw kat binnenkomt. Na ongeveer zeven minuten zal de bak automatisch beginnen met een schoonmaak. Hierbij gaan het kattengrind en de uitwerpselen door een zeef, net als bij andere kattenbakken. Het verschil is dat deze kattenbak onderin een afvalbak heeft, waar alle uitwerpselen automatisch in terecht komen. Die afvalbak is gescheiden van de rest van de kattenbak en kun je gemakkelijk eruit halen en leeggooien. Meer hoef je niet te doen.
Zoals je ziet, zijn er dus meerdere soorten kattenbakken om uit te kiezen. Ze zullen allemaal je leven makkelijker maken, maar in welke mate dat gebeurt is aan jou. Houd er wel rekening mee: hoe makkelijker de klus wordt gemaakt, hoe duurder de kattenbak vaak is. Wat je ervoor over hebt om je handen niet meer vuil te hoeven maken, is dus aan jou. Kijk ook zeker naar de design kattenbakken om een model te vinden dat in je interieur past
Waar moet ik op letten bij de aankoop van een zelfreinigende kattenbak?
Natuurlijk zijn er altijd een paar aspecten waar je op moet letten bij de aankoop. Allereerst betreft dit de afmetingen. Hoewel katten over het algemeen niet heel groot worden, kunnen ze nog wel aanzienlijk verschillen in grootte. Een echt grote kat is bijvoorbeeld een Noorse boskat. Deze zal dan ook een grotere kattenbak nodig hebben dan een cyperse kat die veel in Nederlands tegenkomt. Daarnaast zijn er verschillen in de vorm van de zelfreinigende kattenbak: kies voor rechthoekig, vierkant, ovaal of rond afhankelijk van je smaak. Voor de liefhebber zijn er ook nog design kattenbakken die mooi aansluiten op elk interieur.
Laat je kat wennen aan de kattenbak die zichzelf reinigt
Katten zijn zeer gevoelige dieren. Ze moeten altijd wennen aan een andere situatie of aan nieuwe spullen in huis. Zo ook de zelfreinigende kattenbakken. Deze helpen perfect tegen nare geurtjes, iets waar katten óók niet goed tegen kunnen. Maar ze kunnen in het begin ook voor stress bij je dier zorgen. Bijvoorbeeld wanneer de bak geluid maakt als jouw kat er net op zit. Je moet oppassen dat je kat de bak niet eng gaat vinden. Dit kan resulteren in urine naast de kattenbak in plaats van erin.
Wanneer je een nieuwe kattenbak introduceert aan je kat, zorg dan dat je in ieder geval niet ook van kattenbakvulling wisselt. Dit kan teveel veranderingen tegelijk opleveren. Houd dus voorlopig de vertrouwde bodembedekking. Heb je een bak met een kap erop dan wil het soms helpen deze in het begin eraf te laten. Vind je kat de kap niet erg, maar durft ie niet goed door de klep? Haal deze er dan (tijdelijk) uit. De bak is zelfreinigend en zal dus niet snel gaan stinken. En voor je kat kan een bak zonder klep nét een veiliger gevoel geven. Heb je een automatische kattenbak, zorg dan dat de kat de bak eerst op afstand rustig kan bekijken. Laat hem hierna de boel besnuffelen zonder dat de reiniging geactiveerd wordt. Activeer hierna de reiniging handmatig. Doe dit meerdere malen per dag zodat je kat langzaam aan het geluid kan wennen. Heb je meerdere katten, denk er dan aan om ook meerdere kattenbakken in huis te halen. Als laatste is het goed de kattenbak op een rustige plek te zetten en eens in de zoveel tijd volledig te reinigen om nare geurtjes te voorkomen. Op deze manier kan je dier rustig wennen aan de nieuwe kattenbak.
Eindconclusie: zelfreinigende kattenbakken
Tot slot doen we een paar suggesties voor verschillende zelfreinigende kattenbakken. Dit kan je helpen om een goede keuze te maken.
Reacties (0)