Beste zelfreinigende kattenbak 2024

Door: Jasper
Laatste update: 5 mei 2023

Kattenpagina.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.

Een kat in huis hebben is hartstikke gezellig. Je hebt altijd jouw lieve dier in de buurt om te knuffelen en bovendien is het gewoon fijn om een dier in de buurt te hebben. Maar katten moeten natuurlijk ook goed verzorgd worden. Bijvoorbeeld met een zelfreinigende kattenbak. Ook jouw kat moet af en toe zijn behoefte doen. Als jij geen buitenkat hebt en jouw dier voornamelijk binnen woont, dan moet je dat probleem dus oplossen met een kattenbak. Een kattenbak schoonmaken is echter niet de leukste klus. Daarom is de zelfreinigende kattenbak uitgevonden: om jou het leven gemakkelijker te maken!

Beste reviews PeeWee Kattenbak EcoHus Startpakket

Merk: Merkloos
Eindoordeel: 9.4/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 41,99

De PeeWee kattenbak is een volledig gesloten bak. De bak wordt geleverd met kattenbakschep, koolstoffilter en een zak kattenkorrels. Deze kattenbak is gemakkelijk te verschonen. Wanneer de kat plast, verdwijnt het grootste deel daarvan via het rooster in de onderbak. De rest wordt geabsorbeerd door de speciale korrels die worden meegeleverd. Deze korrels vallen uiteen in zaagsel. Gezien de kat vaak graaft in de bak, valt het vuile zaagsel uiteindelijk van de bovenbak door het rooster in de onderbak. Zo kun jij gemakkelijk de kattenbak verschonen: haal de onderbak eruit en maak deze schoon. Door dit systeem blijven de pootjes van je kat schoon. De bak is bovendien milieuvriendelijk en gemaakt van hernieuwbare grondstoffen! Onze lijst van de beste houtkorrels kattenbakken heeft meer geweldige producten zoals deze

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste koop Peewee EcoMinor Kattenbak

Merk: PeeWee
Eindoordeel: 8.6/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 32,50

Een van de meest populaire kattenbakken is de PeeWee EcoMinor. Deze stevige, open kattenbak heeft een gangbare grootte en past daardoor op veel plekken in je huis. De bak is gemakkelijk schoon te maken en bestaat uit twee delen: een onderbak en een bovenbak. De bovenbak bestaat uit een rooster waardoor de korrels worden gefilterd wanneer de kat zijn behoefte doet. Deze bak is niet automatisch, maar wordt wel geleverd met een schepje en een zak korrels. Zo kun je de kattenbak dus direct gereed maken voor je dier. Op ons overzicht van de beste kattenmanden vind je meer producten zoals deze

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze keuze Moderna Lift To Sift – Kattenbak Met Zeefsysteem

Merk: Moderna Products
Eindoordeel: 9.2/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 31,19

Deze open kattenbak heeft een fraai design en is daarom zeer populair. Maar de bak heeft nog meer te bieden. De Moderna Lift To Sift heeft een zeer handig systeem als het gaat om het reinigen. In de kattenbak zit een dubbele bodem. Deze bestaat uit de bak waar jouw kat zijn behoefte op doet – dit is een soort zeef – en een onderste bak. Wanneer je de kattenbak verschoont, til je de bovenste bak eruit. Het schone kattengrit valt dan in de onderste bak. De uitwerpselen van het dier blijven in de zeef liggen. Zo kun je de kattenbak dus gemakkelijk schoonmaken.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Wil jij minimale moeite doen om de kattenbak te verschonen? Dan is de ScoopFree Ultra perfect voor jou en je dier. Deze kattenbak houdt zichzelf schoon. Hij ruimt volledig automatisch alle uitwerpselen van je kat op, direct wanneer hij zijn behoefte heeft gedaan. Je hoeft dus niet meer in het grind te scheppen. Daar komt dan ook de naam vandaan. Geurtjes zijn minimaal dankzij de silica kristallen, en je hoeft niet meer met je handen in het vieze hok. In een lade onderin de bak worden uitwerpselen verzameld. Deze lade kun je wegwerpen en vervangen.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Petsafe simply clean zelfreinigende kattenbak

Merk: PetSafe
Eindoordeel: 8.6/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 127,99

Veilig voor je dier, prettig voor jou: de zelfreinigende kattenbak van Petsafe maakt zichzelf schoon dankzij innovatieve technieken. De kattenbak heeft een geluidloos, langzaam bewegend draaisysteem dat een volledige rotatie maakt in anderhalf uur. In deze tijd wordt de kattenbak gezeefd en wordt de ontlasting afgevoerd naar een afgesloten compartiment. Jij en je kat hebben dus minder last van de heftige geur in de bak. Daarnaast zit er een koolfilter in de bak, waardoor geuren nog minder opvallen. Telkens weer heeft de kat een schone kattenbak tot zijn beschikking.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze gids voor het kopen van zelfreinigende kattenbakken

Waarom je een zelfreinigende kattenbak wil hebben

Hoewel we allemaal dol zijn op dieren, is hun troep opruimen niet het leukste aspect van het leven van een diereneigenaar. Als jij een kat hebt, dan kijk je ongetwijfeld op tegen het legen van de kattenbak. Daarvoor zijn de zelfreinigende kattenbakken uitgevonden. Het maakt je leven een stuk gemakkelijker.

Een zelfreinigende kattenbak is een kattenbak die zichzelf schoonmaakt. Dit gebeurt door maar één handeling uit te voeren. Zo bestaan er kattenbakken met een zeefsysteem dat de ontlasting van het kattengrit kan scheiden. Er zijn ook kattenbakken die door een rolbeweging zichzelf reinigen. Er zijn opties genoeg om uit te kiezen.

Wat zijn de voordelen van een zelfreinigende kattenbak?

Elke katteneigenaar kent het: eindeloos lang hang je boven een vieze kattenbak om deze schoon te maken. Je moet bukken en met een plastic schep alle uitwerpselen van je kat van de bodem scheppen. Je moet al het grit omspitten en hangt al die tijd boven een zuur ruikende, smerige bak. Ook dat samengeklonterde kattengrit moet je eruit vissen. Om van ander vuil maar te zwijgen! 

Na deze nare taak mag je ook nog al het buiten de bak belandde kattengrit opruimen. Niet alleen is het verschonen van de kattenbak een vieze klus, het is ook zeer onhygiënisch. De uitwerpselen van dieren zijn niet goed voor onze gezondheid en die zure lucht van de uitwerpselen van de kat hebben effect op je luchtwegen. Waarom doe jij jezelf dit nog aan?

Met een zelfreinigende kattenbak maak je het verschonen van de kattenbak een kwestie van seconden. Er zijn verschillende versies van de zelfreinigende kattenbak, maar in principe zorgen ze allemaal voor hetzelfde: dat jij snel en gemakkelijk de bak kunt reinigen met maar een simpele handeling. Het enige nadeel aan kattenliefhebber zijn is zo in een handomdraai verdwenen.

Wat is de beste zelfreinigende kattenbak?

Net als bij ieder ander product, zijn er veel verschillende soorten te koop van de zelfreinigende kattenbak. Om te weten welke kattenbak de beste is voor jou en je dier, moet je een aantal aspecten in acht nemen.

Open of gesloten zelfreinigende kattenbak

Allereerst kun je een keuze maken tussen een open of gesloten zelfreinigende kattenbak. Dat geldt bovendien voor de reguliere kattenbakken. Welke van de twee jouw voorkeur heeft, is een persoonlijke keuze. Er is geen goed antwoord hierin. Natuurlijk kun je wel rekening houden met jouw wensen en die van je dier. 

Vind jij het bijvoorbeeld prettig dat de bak optisch niet zo dominant aanwezig is? Dan is een open kattenbak prettiger om in je huis te hebben. Zet jij de kattenbak op het balkon? Dan is het slim om te kiezen voor een gesloten versie want anders kan jouw kat het heel koud krijgen. Bovendien kunnen de uitwerpselen en het grint wegwaaien als jouw balkon erg hoog zit.

Er zijn verschillende manieren waarop een zelfreinigende kattenbak te bedienen is. Doorgaans wordt er onderscheid gemaakt tussen de automatische kattenbak, de kattenbak met zeef en de kattenbak met lade. Ze hebben allen voor- en nadelen.

Zelfreinigende kattenbak met zeef

De kattenbak met zeef bestaat uit een systeem met een hendel, twee bodems en een zeef. Wanneer jij aan die hendel draait, zorgt een zeef ervoor dat de uitwerpselen en het kattengrit van elkaar worden gescheiden. Dit belandt dan in de onderste bodem, welke je gemakkelijk uit de bak kunt halen en kunt reinigen. Je plaatst de bak en zeef na het leeggooien gemakkelijk terug. Giet nieuw kattengrit in de bak en voor je het weet ben je klaar!

Zelfreinigende kattenbak met lade

Een kattenbak met lade werkt net iets anders. Deze kattenbak is altijd gesloten. Wanneer je hem wil verschonen, rol je de kattenbak om. Je zet de bak eerst op een kant, waardoor alle inhoud in de lade schuift. Daarna rol je de kattenbak de andere kant op, waardoor de gereinigde vulling terug op de plaats wordt gelegd. 

Elektrische zelfreinigende kattenbak

Een elektrische zelfreinigende kattenbak werkt net iets anders. Het grootste voordeel hiervan is dat je eigenlijk nog minder zelf hoeft te doen. Een elektrische kattenbak heeft bovendien stroom nodig, in tegenstelling tot de andere versies. Wil je nou echt helemaal niks zelf hoeven doen en vind je het niet erg om daar meer geld uit te geven? Dan is dit de oplossing voor jou. Er is ook een elektrische zelfreinigende kattenbak voor grote katten, mocht jouw huisdier van formaat verschillen met de standaard huiskatten. 

De elektrische kattenbak werkt in principe als een soort robot. Deze versie heeft ook een sensor die jouw kat in de gaten houdt. Als eerste gaat je kat zijn of haar behoefte doen op de elektrische kattenbak. In de bak zit een sensor ingebouwd die het detecteert wanneer jouw kat binnenkomt. Na ongeveer zeven minuten zal de bak automatisch beginnen met een schoonmaak. Hierbij gaan het kattengrind en de uitwerpselen door een zeef, net als bij andere kattenbakken. Het verschil is dat deze kattenbak onderin een afvalbak heeft, waar alle uitwerpselen automatisch in terecht komen. Die afvalbak is gescheiden van de rest van de kattenbak en kun je gemakkelijk eruit halen en leeggooien. Meer hoef je niet te doen.

Zoals je ziet, zijn er dus meerdere soorten kattenbakken om uit te kiezen. Ze zullen allemaal je leven makkelijker maken, maar in welke mate dat gebeurt is aan jou. Houd er wel rekening mee: hoe makkelijker de klus wordt gemaakt, hoe duurder de kattenbak vaak is. Wat je ervoor over hebt om je handen niet meer vuil te hoeven maken, is dus aan jou. Kijk ook zeker naar de design kattenbakken om een model te vinden dat in je interieur past

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een zelfreinigende kattenbak?

Natuurlijk zijn er altijd een paar aspecten waar je op moet letten bij de aankoop. Allereerst betreft dit de afmetingen. Hoewel katten over het algemeen niet heel groot worden, kunnen ze nog wel aanzienlijk verschillen in grootte. Een echt grote kat is bijvoorbeeld een Noorse boskat. Deze zal dan ook een grotere kattenbak nodig hebben dan een cyperse kat die veel in Nederlands tegenkomt. Daarnaast zijn er verschillen in de vorm van de zelfreinigende kattenbak: kies voor rechthoekig, vierkant, ovaal of rond afhankelijk van je smaak. Voor de liefhebber zijn er ook nog design kattenbakken die mooi aansluiten op elk interieur.

Laat je kat wennen aan de kattenbak die zichzelf reinigt

Katten zijn zeer gevoelige dieren. Ze moeten altijd wennen aan een andere situatie of aan nieuwe spullen in huis. Zo ook de zelfreinigende kattenbakken. Deze helpen perfect tegen nare geurtjes, iets waar katten óók niet goed tegen kunnen. Maar ze kunnen in het begin ook voor stress bij je dier zorgen. Bijvoorbeeld wanneer de bak geluid maakt als jouw kat er net op zit. Je moet oppassen dat je kat de bak niet eng gaat vinden. Dit kan resulteren in urine naast de kattenbak in plaats van erin.

Wanneer je een nieuwe kattenbak introduceert aan je kat, zorg dan dat je in ieder geval niet ook van kattenbakvulling wisselt. Dit kan teveel veranderingen tegelijk opleveren. Houd dus voorlopig de vertrouwde bodembedekking. Heb je een bak met een kap erop dan wil het soms helpen deze in het begin eraf te laten. Vind je kat de kap niet erg, maar durft ie niet goed door de klep? Haal deze er dan (tijdelijk) uit. De bak is zelfreinigend en zal dus niet snel gaan stinken. En voor je kat kan een bak zonder klep nét een veiliger gevoel geven. Heb je een automatische kattenbak, zorg dan dat de kat de bak eerst op afstand rustig kan bekijken. Laat hem hierna de boel besnuffelen zonder dat de reiniging geactiveerd wordt. Activeer hierna de reiniging handmatig. Doe dit meerdere malen per dag zodat je kat langzaam aan het geluid kan wennen. Heb je meerdere katten, denk er dan aan om ook meerdere kattenbakken in huis te halen. Als laatste is het goed de kattenbak op een rustige plek te zetten en eens in de zoveel tijd volledig te reinigen om nare geurtjes te voorkomen. Op deze manier kan je dier rustig wennen aan de nieuwe kattenbak.

Eindconclusie: zelfreinigende kattenbakken

Tot slot doen we een paar suggesties voor verschillende zelfreinigende kattenbakken. Dit kan je helpen om een goede keuze te maken.

Over de auteur

Jasper
Kattenliefhebber

Jasper is eigenaar van kattenpagina.com, een website vol met informatie over alle aspecten van het leven met katten. Hij is dol op dieren en doet in zijn vrije tijd aan verschillende sporten. Lopen do... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *