Beste Kattenbak vulling 2024

Door: Jasper
Laatste update: 25 mei 2023

Kattenpagina.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.

Er is niets zo belangrijk als het kattengrit dat je gebruikt om de kattenbak te vullen. Je kat moet immers ergens zijn behoefte doen. Daarvoor heeft men de kattenbak uitgevonden. De beste kattenbakvulling uitzoeken is nog een flinke klus. Het hangt af van het soort kattenbak dat je hebt, de behoeften van je kat, de manier waarop de bak wordt schoongemaakt en nog meer factoren. Bovendien heeft elk soort kattengrit speciale eigenschappen: het helpt tegen vieze geurtjes, is gemakkelijk op te ruimen of kruimelt niet. Welke de beste kattenbakvulling voor jou is? Dat ontdek je met deze koopgids.

Beste reviews Rosewood Radiator Tunnel Voor Kat Wit

Merk: Rosewood
Eindoordeel: 8.6/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 42,49

Deze kattenbakvulling is gemaakt van kleikorrels en is daarmee uitermate absorberend. Dat wil zeggen dat de korrels het vocht uit de ontlasting trekken en zo het scheppen makkelijker maken en bovendien vieze geurtjes tegengaan. Golden Gray Master kattenbakvulling heeft bovendien de geur van babypoeder en is daardoor helemaal geen vervelende aanvulling op je interieur. De klonten vallen niet uit elkaar zodra ze aangeraakt worden en daardoor blijft een groot gedeelte van het grit schoon. Je hoeft dus niet telkens de volledige bak te vervangen. Dat bespaart je niet alleen een hoop geld maar natuurlijk ook tijd! Op ons overzicht van de beste kattenmanden vind je meer producten zoals deze

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste koop Beeztees Sleepy

Merk: Beeztees
Eindoordeel: 8.3/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 18,00

Hoe leuk het ook is om katten te hebben, ze zijn wel prijzig. Verzorgen en voeren is een hele klus en kost best wat centen. Kattengrit hoeft echter helemaal niet duur te zijn! Cat’s Best Oko Plus korrels zijn tot wel drie keer voordeliger dan andere kattenbakvulling. Je doet er hartstikke lang mee en het kost ook vrij weinig. Deze korrel is bovendien zeer licht in gewicht en dus makkelijk de tillen. De geurbindende eigenschappen van de korrel maken het een nog aantrekkelijker product. Dankzij de 100% natuurlijke en plantaardige vezels is dit een biologisch afbreekbaar product.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze keuze Plospan Houtkorrel Kattenbakvulling

Merk: Plospan
Eindoordeel: 9.9/10
Bekijk prijzen

Deze houtkorrel van Plospan is een zeer populaire variant van kattengrit. Volgens velen is het zelfs de beste kattenbakvulling op de markt. Dankzij het hoge absorptieniveau zijn ze uitermate geschikt. De korrel kan tot wel 2,5 keer zijn eigen gewicht opnemen. Daardoor is de korrel ook uitermate zuinig. Het milieu sparen? Dat kan met de houtkorrels van Plospan. Door fijn houtstof samen te persen ontstaat er een stofvrije, natuurvriendelijke korrel. Deze korrel is tevens volledig biologisch afbreekbaar. Deze korrel is daardoor niet alleen goed voor jou en je huisdier maar ook voor de wereld om ons heen!

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Biokat’s Micro Fresh

Merk: Biokat’s
Eindoordeel: 9.2/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 14,15

Ben jij die vieze geurtjes van de kattenbak helemaal zat? Wordt je al snel misselijk als je de bak moet verschonen door al die luchtjes die op je af komen? Dan is Biocat’s micro fresh zomergeur wat je wil. Deze kattenbakvulling bestaat uit een hele fijne korrel van natuurklei. Dit materiaal absorbeert ontzettend goed. Het stuift ook bijna niet en dat is prettig wat betreft het opruimen. Geen grit meer door je hele huis! Het allerbeste aan dit kattengrit is de geur: het ruikt fris en naar de zomer. Ook als de vulling al even ligt. De kattenbak in de kamer is helemaal geen probleem meer.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Flamingo – Kattenbakvulling Babypoeder

Merk: Flamingo
Eindoordeel: 8.2/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 22,23

Het prettige van klontvormige kattenbakvulling is dat je bak zo kunt verschonen zonder al te veel moeite. Je schept gewoon de ontlasting uit de bak. Deze Flamingo kattenbakvulling heeft echter nog een heel bijzonder extraatje: het ruikt naar babypoeder! Een heerlijke geur wordt door je huis verspreid in plaats van die prangende geur die de kattenbak normaal heeft. Nare geurtjes blijven weg en het grit is ook nog zeer absorberend. Het materiaal is zeer stofvrij dus je hoeft niet constant schoon te maken rondom de kattenbak omdat je kat het grit mee de kamer in loopt.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze gids voor het kopen van kattenbakvullingen

Voordelen van de beste kattenbakvulling

Het is een subjectieve term, ‘de beste’. Toch is er ook een beste kattenbakvulling. Wanneer deze de beste is voor jou heeft het product echter eigenschappen die voordelig zijn voor jou en je kat. Daarom is de beste kattenbakvulling uitkiezen een klus op zich.

kattenbakvulling

Kattenbakvulling heeft vele voordelen. Allereerst helpt echt goed kattengrit tegen nare geurtjes. Uit de kattenbak komen vanzelfsprekend regelmatig nare geurtjes. Daar kun je weinig aan doen. Het is nu eenmaal een plek waar de uitwerpselen van de kat liggen, en deze ruiken zelden naar rozen. Om te voorkomen dat die vieze luchtjes zich verspreiden door de ruimte heb je een echt goede kattenbakvulling nodig. Deze maskeert de luchtjes of absorbeert ze in het grit zelf.

Daarnaast heeft de beste kattenbakvulling nog een voordeel. Ze maakt het verschonen van de bak een stuk minder vervelend. Natuurlijk is het fantastisch om een kat in huis te hebben en geniet je er ongetwijfeld elke dag van. Maar die uitwerpselen uit die bak scheppen is geen pretje. Het is niet bepaald iets waar je naar uitkijkt. Met de beste kattenbakvulling is het echter ook niet iets waar je tegenop ziet! Je kunt de klus een stuk aangenamer en sneller maken voor jezelf met het beste kattengrit dat je kunt vinden. Bijvoorbeeld een kattengrit dat klontert en daardoor snel te scheppen is of een grit dat makkelijk door de zeef van de bak valt.

Nog een voordeel van de beste kattenbakvulling uitkiezen is dat je een steentje bijdraagt aan het milieu. je kunt dankzij een degelijke kattenbakvulling bijvoorbeeld meewerken aan een biologische en duurzame wereld. Steeds meer kattenbakkorrels zijn biologisch, duurzaam en afbreekbaar. Dat is niet alleen beter voor jou en je kat maar ook voor de wereld en andere dieren. Een win-win-situatie!

Deze soorten kattenbakvulling zijn er

Er zijn veel verschillende soorten kattengrit en de beste kattenbakvulling is ook afhankelijk van het formaat en de leeftijd van je kat. De beste kattenbakvulling voor kittens is bijvoorbeeld niet hetzelfde als de beste soort grit voor een senior kat.

Kattenbakvulling wordt gemaakt van verschillende materialen. De meest voorkomende zijn de houtkorrels, klei, kalk en silica. Er zijn nog overige materialen waar de vulling van gemaakt wordt. Ook is de beste kattenbakvulling vaak voorzien van aanvullende ingrediënten. Welk materiaal het beste bij je past is afhankelijk van je kat en hoe vaak je de bak kunt schoonmaken. Houtkorrels zijn bijvoorbeeld populair omdat ze biologisch afbreekbaar zijn en niet stoffig zijn. Je hebt er dus minimale rommel aan.

Houtkorrels nemen veel vocht op. Hetzelfde geldt voor kattenbakvulling gemaakt van klei. Dit is zeer absorberend materiaal en is daarom uitermate geschikt voor de beste kattenbakvulling. Het vocht wordt bovendien uit de ontlasting onttrokken waardoor je het makkelijker kunt scheppen. Kattenbakvulling van kalk neemt ook veel vocht op en is relatief betaalbaar. Grit van kalk zorgt wel voor meer rommel dan bijvoorbeeld de houtkorrels.

Silica is een heel ander verhaal. Dit materiaal wordt ook gebruikt voor kattengrit. Het bestaat uit kwartszand gemengd met spuitwater. Het gaat vaak langer mee dan andere kattenbakvulling en is bovendien absoluut niet stoffig. Ideaal dus voor iedereen die het netjes wil houden in huis.

Voor sommige mensen is het belangrijk dat ze rekening houden met de natuur. Voor die mensen is er ook biologisch afbreekbare kattenbakvulling te koop. Dat wil niet zeggen dat de beste kattenbakvulling voor jou altijd biologisch afbreekbaar moet zijn maar er zijn wel veel opties voor mensen die dit belangrijk vinden.

Hier moet je op letten bij de aanschaf van kattenbakvulling

Ga jij de beste kattenbakvulling uitzoeken? Zorg dan dat je de leeftijd van je kat in acht neemt. Een kitten heeft heel andere behoeften dan een volwassen kat. Bovendien is een kitten vaak beperkter in wat hij kan. Zorg dus dat je een kattenbak hebt die hij gemakkelijk kan betreden. Wat ook fijn kan zijn is om een kattenbakvulling te kiezen waar een geur aan toe is gevoegd. Deze kattenbakvulling zorgt voor minder verspreiding van vieze geurtjes en is bovendien gewoon lekkerder om te ruiken wanneer je de bak moet vervangen. Zo maak je dat klusje een stuk minder vervelend.

Klontvormende of niet klontvormende kattenbakvulling

Er wordt onderscheid gemaakt tussen klontvormende en niet klontvormende kattenbakvulling. De beste kattenbakvulling is niet per se een van de twee: het hangt af van je voorkeuren. Klontvormende kattenbakvulling plakt aan elkaar op de plek waar de ontlasting ligt. Je schept deze klonten dan uit de bak en kunt de rest van de vulling laten liggen. Eenmaal in de twee of drie weken vervang je de hele vulling. Het scheppen moet vaak een paar keer per dag. Bij niet klontvormende kattenbakvulling hoef je niet meerdere keren per dag te scheppen maar je moet wel vaker de hele vulling vervangen. Doe dit minstens een keer per week bij dit soort vulling. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om te onthouden dat kattengrit geld kost. Hoe vaker je de hele bak moet vervangen, hoe duurder je uitkomt. Welke van de twee de beste keuze is hangt dus af van hoe vaak je het grit wil vervangen en hoeveel je te besteden hebt.

Kattenbakvulling met een geur: een goede keuze?

Zoals al gezegd zijn er veel verschillende soorten kattenbakvullingen. Sommigen hebben een prettige geur bij zich, zoals bijvoorbeeld de Biokat’s classic fresh of de Biokat’s micro fresh. Wij mensen vinden dit heel fijn, maar wat vinden onze katten hier nu eigenlijk van? Zij hebben immers een veel betere geur dan wij. Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Zoals elk mens anders is, heeft ook elke kat een andere voorkeur als het gaat om de kattenbakkorrels. Welke kattenbakvulling met een geurtje het beste bij jou kat past is dus een kwestie van uitproberen.

Daarnaast kan je wel rekening houden met wat de gemiddelde kat lekker vindt en wat niet. De geur van rozen, kamille, kamperfoelie en olijf vinden de meeste katten wel fijn. De geur van citroen, munt en lavendel vindt een kat juist helemaal niet lekker. Als maatstaf voor de voorkeuren van jouw kat dien je hem goed te observeren. Wanneer je kattenbakkorrels met een vies geurtje hebt gekocht zal jouw dier dit snel genoeg kenbaar maken door de bak te vermijden of zijn behoefte er zelfs naast te gaan doen.

Redenen waarom jouw kat buiten de bak plast

Heb je urine buiten de bak gevonden? Maak je niet direct zorgen, dit kan af en toe gebeuren. Wanneer het vaker gebeurt is er misschien iets aan de hand.

Andere soort kattenbakvulling

In veel gevallen zijn de korrels van de kattenbakvulling de boosdoener. Sommige katten houden bijvoorbeeld niet van klontvormende vulling, terwijl anderen een hekel hebben aan silicaat kattenbakvulling. Klontvormend kattengrit kan aan de pootjes van je kat blijven hangen en zo irritatie opwekken. Kattenbakvulling op basis van silicaat is erg hard en kan een beetje zeer doen aan de pootjes. Bij verandering van de vulling is het raadzaam altijd je kat rustig te laten wennen aan de omschakeling. Begin bijvoorbeeld met het mengen van de twee producten, of vul eerst een klein gedeelte van de bak met het nieuwe grit. Wees niet te zuinig in gebruik. Katten hebben iets nodig om flink te kunnen graven als ze hun behoefte gaan doen.

Welke soorten de beste kattenbakvullingen voor jouw kat zijn zal je dus zelf uit moeten vinden.

Plaats van de kattenbak

Ook de plek waar de kattenbak staat kan een reden voor onzindelijkheid zijn. Zorg voor een rustige plek zonder harde tv en dichtslaande deuren. Katten doen hun behoefte graag in alle rust en kunnen van stress dit naast de bak gaan doen. Een plek in de gang is dus geen goede optie.

Meerdere katten

Een huishouden met meerdere katten kan deze problemen ook geven. Zorg ervoor dat er voor elke kat een kattenbak beschikbaar is en plaats deze op verschillende plekken in huis. Gebruik eventueel in elke bak een andere soort kattenbakvulling.

Haal de kap eraf

Sommige katten vinden het lastig om in een kleine, afgesloten ruimte hun behoefte te doen. Plast je dier naast de bak, probeer het dan eens zonder luikje, of helemaal zonder kap. Je dier hoeft zich zo niet bedreigd te voelen en kan de omgeving steeds goed in de gaten houden.

Blijft je kat na deze tips in huis plassen? Raadpleeg dan zeker de dierenarts, er kan iets anders aan de hand zijn.

Eindconclusie: kattenbakvullingen

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen blijft het kiezen van de beste kattenbakvulling een persoonlijke keuze voor jou en je kat. Gelukkig zijn er opties genoeg!

Over de auteur

Jasper
Kattenliefhebber

Jasper is eigenaar van kattenpagina.com, een website vol met informatie over alle aspecten van het leven met katten. Hij is dol op dieren en doet in zijn vrije tijd aan verschillende sporten. Lopen do... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *