Beste Drinkfontein 2024

Door: Jasper
Laatste update: 25 mei 2023

Kattenpagina.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.

Sommige katten drinken uit zichzelf te weinig water. De drinkfontein voor katten is de ideale oplossing voor elke baas die zich zorgen maakt om een uitgedroogd huisdier. Katten verliezen soms hun natuurlijke instinct om genoeg te drinken en kunnen daar erg ziek van worden. Met de drinkfontein voor katten wordt jouw huisdier gestimuleerd om toch te drinken. Je hoeft dan niet meer wakker te liggen over de gezondheid van je huisdier. Een drinkfontein hoeft bovendien niet de hoofdprijs te kosten. Je kunt er voor een redelijke prijs al een in huis halen. Wil jij een drinkfontein voor je kat kopen maar weet je niet waar te beginnen? Met deze koopgids leer je alles over de soorten fonteinen en waar je op moet letten in je aankoop.

Beste reviews Cat-It Senses 2.0 Flower

Merk: Catit
Eindoordeel: 9.2/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 32,95

De Cat-It Senses is misschien wel de meest schattige waterfontein voor de kat die je ooit hebt gezien. Met de mooie bloem in het midden vraagt deze fontein niet alleen de aandacht van de kat maar staat het ook leuk in je huis. Een drinkfontein zorgt ervoor dat je kat meer water drinkt zodat hij gezond blijft. De manier waarop het water wordt aangeboden kun je zelf kiezen: als normale lichte stroom, opborrelend water of in verschillende rustige stroompjes. Daarnaast heeft deze fontein een onthardingsfilter en werkt hij op stroom.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste koop LifeGoods Drinkfontein Voor Hond/Kat

Merk: LifeGoods
Eindoordeel: 9.4/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 29,99

Deze drinkfontein is geschikt voor zowel honden als katten. De waterfontein beschikt over maar liefst drie verschillende standen en kan zo worden aangepast om de interesse van je dier vast te houden. Veel katten drinken te weinig, maar met dit stromende water worden ze geprikkeld om dat meer te doen. Speciaal voor de katten die snel schrikken is er een rustige stand. Deze stand prikkelt de kat net genoeg om hem te stimuleren te drinken. De drinkfontein heeft een circulatie- en filtersysteem. Bovendien is de fontein laag in energieverbruik en heeft een waterreservoir met maar liefst twee liter capaciteit.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze keuze Petsafe Drinkwell Mini

Merk: PetSafe
Eindoordeel: 8.8/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 32,95

Een drinkfontein is wellicht goed voor je dier, maar niet iedereen heeft veel ruimte in huis. Speciaal voor dierenliefhebbers die klein wonen is er de PetSafe Drinkwell Mini. Deze fontein is klein in afmetingen maar toch net zo efficiënt. Het innovatieve watersysteem inclusief koolstoffilter is een waar genoegen voor elke kat. Het haalt slechte smaken en geuren uit het water zodat je kat constant vers water kan drinken. Dat is beter voor hem en ze vinden het bovendien lekkerder. De fontein is klein in formaat en daardoor uitermate geschikt voor kleine katten, kittens en kleine honden

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Ebi Pet Water Feeder

Merk: Europet Bernina
Eindoordeel: 10/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 6,95

Een drinkfontein helpt je kat meer te drinken. Dit is iets wat katten van nature vaak te weinig doen. Om de kat zijn interesse te behouden, geef je ze een waterfontein. Daarmee wordt het water op speelse wijze rondgestuurd en dat vinden katten erg boeiend. Maar voor zo’n drinkfontein heb je natuurlijk wel filters en een goede pomp nodig. Het water moet wel gezond en lekker zijn. De Ebi Pet Water Feeder is een extreem stille, verwisselbare pomp in het Waterval model. Dit is een set van tevens twee actieve koolfilters voor continu reinigen van het water.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Jouw kat of hond verdient ook luxe, net als jij. Met deze Luxe Drinkfontein zorg je het beste voor jouw liefste huisdier. Een waterfontein voor je kat stimuleert hem om meer te drinken en dus gezonder te blijven. Deze drinkfontein heeft meerdere speelse standen die jouw kat zijn aandacht trekken. Daarnaast heeft de waterfontein een sensor die ervoor zorgt dat het water gaat stromen wanneer jouw huisdier binnen 1,5 meter van de fontein komt. Zo hoef jij deze niet telkens handmatig aan of uit te zetten. Wanneer het water bijna op is, gaat er een lampje branden om jou te waarschuwen.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze gids voor het kopen van drinkfontein voor katten

Drinkfontein voor katten: wat is dat?

De waterfontein of drinkfontein is een essentie een speciaal soort drinkbak. Het water wordt omhoog gespoten door de fontein of druppelt in een bak. Dit bewegende water vinden de katten fascinerend. Ze raken erdoor geïntrigeerd en zoeken het op. Wanneer ze dichtbij de drinkfontein komen, zijn ze meer geneigd er ook uit te drinken. Dit is een natuurlijk instinct dat ze hebben. Een roofdier in het wild krijgt zijn water ook niet vaak aangeboden in een schoon, mooi bakje. Ze moeten ernaar zoeken en soms in gekke houdingen onder een straaltje hangen om te kunnen drinken. Dat geldt dus ook voor katten. In feite zijn katten namelijk nog steeds roofdieren. Ze moeten uitgedaagd worden. De waterfontein voor de kat zorgt daarvoor.

waterfontein kat

De voordelen van een drinkfontein voor katten

Wie voor het eerst een kat in huis heeft, kent dit product misschien nog niet. Toch heeft het al vele katten een stuk gezonder gemaakt. Een drinkfontein voor katten helpt namelijk wanneer jouw kat te weinig uit zichzelf drinkt. Sommige katten vergeten water te drinken of worden niet genoeg geprikkeld door water in een bakje op de grond. Daardoor drinken ze veel te weinig. Dat is op korte termijn geen ramp maar op lange termijn kan het ze uitdrogen. Uitdroging is zeer ongezond en kan voor gezondheidsklachten op de lange termijn zorgen. Dat wil je dus te allen tijde voorkomen.

Maar de drinkfontein heeft nog meer voordelen voor je geliefde huisdier. Katten houden eigenlijk niet echt van water. Door het speelse effect van de drinkfontein, nemen ze toch af en toe een slok. Het water wordt bovendien gefilterd door de fontein, en is daardoor altijd zuiver. Uit onderzoek blijkt dat zuiver, gefilterd water beter is voor de darmen van je huisdier. Bovendien weet je zeker dat er altijd voldoende zuurstof in het water zit dankzij de doorstroming. Zo heeft je kat altijd toegang tot schoon, gezond drinkwater waar hij ook nog een pleziertje aan beleeft.

Drinkfontein voor katten: deze soorten zijn er

Er zijn een aantal producten voor huisdieren waar zoveel varianten op zijn dat je geen idee hebt welke bij jou en je dier past. Dat geldt gelukkig niet voor de drinkfontein voor katten. Toch kan ook het uitzoeken van een drinkfontein voor je huisdier een lastige opgave zijn, want er zijn nog steeds meerdere opties. Het is allereerst goed om te letten op recensies en aanbevelingen. Sommige producten zijn simpelweg van minder goede kwaliteit dan andere. Maar het is ook goed om te lezen wat de ervaringen van anderen zijn. Als veel mensen blij zijn met een bepaald product, dan is de kans groter dat het een degelijk product is.

Drinkfontein met bewegingssensor 

In essentie is elke drinkfontein hetzelfde: het is een bakje met water, waarin het water speels beweegt zoals het geval is bij een fontein. Maar er zijn nog steeds veel verschillende soorten en maten van de waterfontein voor de kat. De meest voorkomende soort is de waterfontein met sensor. Deze fontein merkt het op wanneer de kat dichtbij is. Dan begint de fontein te spoelen. Op dat moment wordt de kat ook geprikkeld om te drinken uit de fontein. Let wel op dat je de fontein af en toe uitzet, om te voorkomen dat de kat juist te veel gaat drinken. Een drinkfontein met sensor prikkelt telkens opnieuw de kat en dat is goed. Wanneer een fontein alsmaar doorspoelt, kan de kat zijn interesse verliezen. Dan heb je er weinig meer aan.

Er zijn bovendien waterfonteinen voor katten die werken op een app. Jij kunt dan op afstand de waterbak besturen met je mobiele telefoon of tablet. Je kunt de fontein ook uitzetten wanneer je bang bent dat de kat juist teveel heeft gedronken.

De stille drinkfontein

Staat de drinkfontein buiten of in de keuken? Dan is het geen ramp als het apparaat een beetje geluid maakt. Bij grotere waterfonteinen is dat vaak het geval. Staat de waterfontein kat echter naast je zithoek of in de buurt van je slaapkamer, dan is een stille drinkfontein voor de kat aan te raden. Deze maakt geen of heel weinig geluid, waardoor jij er geen last van hebt als je kat aan het drinken is.

Een fontein zonder stroom

Veel van de waterfonteinen voor katten werken op stroom. Dat kan geen kwaad: de stroombron is goed beschermd. Stroom kost echter geld. Dat kan een goede reden zijn om een drinkfontein zonder stroom uit te zoeken. Daarnaast is het ook niet prettig om veel draden in huis te hebben. Een drinkfontein op stroom heeft vaak een draad. Een alternatief op de draad is een waterfontein voor de kat die op batterijen werkt. Natuurlijk moet je dan wel zo nu en dan de batterijen verwisselen.

Waterfontein kat keramiek

De meeste waterfonteinen voor katten zijn gemaakt van plastic en kunststof. Dat is weliswaar praktisch, het is misschien iets minder leuk voor je interieur. Daarom zijn er ook waterfonteinen voor je kat van keramiek. Dit past beter in je interieur of tuin en valt bovendien minder op.

Drinkfontein voor katten kopen? Hier moet je op letten

Als je eenmaal hebt bepaalt welk soort drinkfontein je wil, dan zijn er nog een aantal aspecten die je moet weten voor je een product kunt kopen. Allereerst maakt de afmeting van je kat uit. Er zijn drinkfonteinen speciaal voor kittens en kleine kattenrassen. Als je een grote kat hebt, dan wil je juist ook een grotere drinkfontein. De inhoud van de drinkfontein maakt bovendien uit. Waar sommige drinkfonteinen maximaal een halve liter bevatten, hebben anderen juist een doorloop van 2 of 3 liter. Deze hoef je dan ook minder vaak bij te vullen.

Waarom is water zo belangrijk voor een kat?

Katten eten vaak enkel droge voeding zoals brokjes. Het is dan logisch dat ze behoorlijk wat fris water erbij nodig hebben. Bovendien zijn het van oorsprong woestijndieren die het drinken niet op de eerste plek hebben staan. Het is dus goed je dier een handje te helpen bij het drinken. Zeker wanneer je kat al wat ouder is of snel last heeft van de blaas of nieren is dit verstandig. Veel katten verkiezen vers stromend water boven water dat stil staat, waardoor een drinkfontein voor hen een uitkomst is.

Hoeveel drinken heeft mijn kat nodig?

Gemiddeld heeft een kat per kilogram lichaamsgewicht 50 ml water nodig. Wanneer je dier veel natvoer eet is dit iets minder. Een gemiddelde kat van 4 kg drinkt dus 200 ml water op een dag.

Je kan de grootte van het reservoir van de fontein aanpassen aan de behoefte van je kat. Een reservoir van 2 liter is wat groot voor een klein katje dat veel blikvoeding eet. Maar heb je meerdere katten in huis dan is een reservoir van een liter water waarschijnlijk te klein. Er zijn waterfonteinen van 3 liter of zelfs van 5 liter te koop.

Hoe maak je een kattenfontein schoon?

Het schoon houden van drinkfonteinen is zeker een punt van aandacht. Wanneer je ze niet goed schoonmaakt kan het zijn dat je kat er op den duur niet meer uit drinkt. Uiteraard moet er regelmatig vers water in gedaan worden. Doe dit wanneer het bakje leeg begint te raken of wanneer je hem uit elkaar haalt voor een grote schoonmaakbeurt. Maak het reservoir grondig schoon met een sopje. Eventueel kan je het reservoir ontkalken. Doe dit altijd met een ontkalkingsmiddel dat niet te agressief is en spoel het reservoir erg goed af voordat je het terug plaatst. Vervang ook het filter regelmatig. Hoe vaak je dit moet doen verschilt per filter soort, maar probeer dit toch minimaal eens per maand te doen. Je kan het filter ook op het oog vervangen, dus wanneer je ziet dat dit vies begint te raken. Vergeet ook het buisje waar het water in rond gepompt wordt niet. Hier kunnen algen aan de binnenkant vast gaan zitten. Gebruik hiervoor een klein rond borsteltje dat je enkel voor dit klusje bewaart. Op deze manier blijft je fontein heerlijk fris en het water vers. Sommige drinkfonteinen kunnen in de vaatwasser gewassen worden. Controleer altijd eerst in de gebruiksaanwijzing of dit kan.

Laat je kat wennen aan de fontein

Niet elke kat is direct gewend aan een kattenfontein. Bij sommige katten kan het zelfs een schrikreactie opwekken. Laat de drinkbak daarom een paar dagen in de kamer staan zonder dat je het waterreservoir vult en de pomp aan zet. Zonder geluid en stromend water is dit apparaat voor de meeste katten niet eens interessant. Zorg dat je in het begin naast de drinkfontein altijd nog een gewoon drinkbakje zet zodat je kat een keuze heeft. Wanneer het stromende water niet meer spannend is kan je het drinkbakje weghalen.

Plaats van de kattenfontein

Zet de drinkfontein altijd op een rustige plek. Dit maakt hem aantrekkelijker voor jouw kat. Plaats hem zeker niet naast het etensbakje, daar houden de meeste katten niet van. Liever gaan ze op zoek naar schoon water om te drinken. Daarom drinken ze ook graag uit de kraan of uit een bakje buiten.

Niet doen…

Dwing je kat nooit om uit een drinkfontein te gaan drinken. Dit zal averechts werken, je kat kan zelfs juist een hekel aan het ding krijgen. Zorg ook dat het water fris en schoon blijft. Wanneer je het water door honden en katten laat drinken kan het zijn dat jouw huistijger het voor gezien houdt. De geur van een hond aan het drinkwater wordt namelijk niet door alle katten gewaardeerd. Probeer uit of je dier dit prettig vindt. Eventueel koop je voor beiden een eigen fontein en zet je die van de kat wat hoger weg.

Is een filter echt nodig?

Het antwoord hierop is kort maar krachtig: ja, een filter in een drinkfontein is echt nodig. Het houdt de waterbak schoon en zorgt ervoor dat het water vers is en fris smaakt en ruikt. Wanneer je de filter achterwege zou laten moet je het water om de dag verversen. Vocht heeft nu eenmaal de eigenschap snel vies te worden, zeker wanneer er haren en vuil in het water vallen. Een filter haalt dit vuil uit het water en zorgt ervoor dat het weer schoon in het waterbakje gepompt wordt. Soms zijn aan het filter extra hulpstoffen zoals koolstof toegevoegd die helpen het drinkwater schoon te houden. Uiteraard moet je het filter regelmatig vervangen om deze zuiverende werking te behouden.

Eindconclusie: drinkfontein voor katten

Ben jij klaar om een drinkfontein voor je kat te gaan kopen? Houd deze koopgids paraat en je maakt ongetwijfeld de beste keuze voor jou en je dier! Vergeet ook niet te kijken naar een voerbak voor je kat

Over de auteur

Jasper
Kattenliefhebber

Jasper is eigenaar van kattenpagina.com, een website vol met informatie over alle aspecten van het leven met katten. Hij is dol op dieren en doet in zijn vrije tijd aan verschillende sporten. Lopen do... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *