Beste Graanvrij kattenvoer 2024

Door: Jasper
Laatste update: 25 mei 2023

Kattenpagina.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.

Er is steeds meer vraag naar graanvrij kattenvoer vanuit kattenliefhebbers. Veel mensen hebben tegenwoordig een gezonde en bewuste leefstijl. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun huisdier willen eigenaren de beste voeding. Kattenvoer merken spelen hier op in en bieden steeds vaker graanvrij voer aan. Waarom is graanvrij voer zo populair en is dit ook iets voor jouw kat? In deze blog maken we je wegwijs in graanvrij kattenvoer: wat is het voordeel ervan? En waar moet je op letten?

Inhoudsopgave contents chevron

Beste reviews Edgard & Cooper Kattenvoer Verse Kip 1,75 kg

Merk: Edgard & Cooper
Eindoordeel: 9.3/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 19,98

Qua prijs – kwaliteit verhouding is dit graanvrije kattenvoer van het merk Edgar & Cooper een uitstekende keuze. De prijs zit in het hogere segment, maar dat mag je met de ingrediënten ook verwachten.
In dit graanvrije kattenvoer zit een groot aandeel vers kippenvlees (scharrel) , kippensaus, kippenvet, kattenkruid en valeriaan. Daarnaast bevat het lijnzaad. Er zitten wel suikers in dit voer. Het is dus niet volledig koolhydraatarm. Wel is kippenvlees relatief mager.
Deze broekjes van Edgard & Cooper staan bekend om de goede smaak en heerlijke geur voor de kat. Dit is zeker een pluspunt! Daarnaast is het scharrelvlees een sterk punt voor eigenaren die milieuvriendelijk kattenvoer willen aanschaffen.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Acana is een premium kattenvoer merk dat gebruik maakt van verse ingrediënten. Voor voer dat laag is in koolhydraten, is deze graanvrije brok een goede keuze. De brokjes bevatten zetmeelhoudende bestanddelen. Je betaalt hier dan ook wat meer voor.
De ingrediënten van de Acana brok zijn uitstekend. Deze brokjes bevatten onder meer lam, eend, eendenlever, baars, haring en zalm. Daarnaast bevatten ze kruiden zoals kurkuma, kelp, wortel en kamille. De brokjes ruiken dan ook heerlijk. Je kat en kittens zullen dit ook opmerken. Met dit voer maken ze een natuurlijke, gezonde start!
Deze acana brok is verkrijgbaar in verpakkingen van 2,2 en 5,4 kg.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze keuze Smolke Adult Grainfree 4 kg – Kat

Merk: Smolke
Eindoordeel: 9.8/10
Bekijk prijzen

Smolke is een klassieker onder de kattenvoer merken. Inmiddels hebben ze ook graanvrij kattenvoer voor een fijne prijs. Een zak van 4 kg kost 25,71 euro. Hiervoor heb je een prima, graanvrije brok die qua ingrediënten laag is in koolhydraten.
In kattenvoer van Smolke zitten geen kunstmatige geur -, kleur -, en smaakstoffen.
Deze zak graanvrij kattenvoer van Smolke is geschikt voor volwassen katten van 3 tot 8 jaar oud. Aan deze graanvrije, koolhydraatarme brok hebben ze een uitstekende compleetvoeding!

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Biofood cat sensitive coat & stomach kattenvoer 1,5 kg

Merk: Biofood
Eindoordeel: 8.8/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 18,98

Biocat is zowel qua ingrediënten als qua herkomst een uitstekend voer voor een mooie prijs. Daarbij is deze variant erg geschikt voor katten met een gevoelige maag, die bovendien extra zorg voor de vacht nodig hebben. Als je een langharig vriendje hebt die je graanvrij voer wilt geven, zit je met Biocat Sensitive Coat & stomach kattenvoer goed.
Het voer is redelijk vriendelijk geprijsd, met een prijs van 10,51 euro per kilo. Niet goedkoop, maar voor kwaliteitsvoer is dit ook niet duur.
Biocat Sensitive coat & stomach beloofd de tanden, de vacht en de spijsvertering te ondersteunen. Met ingrediënten zoals kip, zalm en zalmolie denken wij dat dat wel lukt. Een kritiekpuntje bij dit voer is dat het zoete aardappel bevat. Dit is geen graan, maar wel een koolhydraat.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Een kat met maag – en darmklachten zit letterlijk en figuurlijk niet lekker in zijn vel. Spijsverteringsproblemen kunnen daar een oorzaak van zijn. Brit Care kattenvoer I’ve Sensitive digestion’ kan helpen om je kat weer te laten opknappen.
Voor kattenvoer met zulke goede ingrediënten is deze zak van 7 kg met Brit Care voeding mooi geprijsd. Het voer is volledig graanvrij en bevat een behoorlijk aandeel vlees en vis (ongeveer 47%).
Hoewel vrij van granen, bevat dit voer wel (fruit) suikers. Het is dus niet geheel koolhydraatvrij.
Voor graanvrij kattenvoer dat een speciaal voedingsdoel heeft, is deze brok van Brit Care zeer goed qua prijs-kwaliteit verhouding! De brokken zijn geschikt voor volwassen katten.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze gids voor het kopen van graanvrij voer voor katten

Waarom graanvrij kattenvoer?

Zoals je weet zijn katten carnivoor. Dat wil zeggen dat ze verplicht vlees moeten eten om hun benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Van alle huisdieren is de kat het meest carnivoor. In het wild krijgt een kat via haar prooi ook andere voedingsstoffen binnen. Denk bijvoorbeeld aan een vogel of muis die graan heeft gegeten. Dit kan geen kwaad, maar de kat blijft hoofdzakelijk een vleeseter.

Met de bewuste leefstijl van veel mensen, beginnen steeds meer katteneigenaren erop te letten wat ze hun dier voor voeding geven. Er wordt nu vaker stilgestaan bij het feit dat granen niet per se in kattenvoer thuishoren.

Waarom zitten er granen in veel soorten kattenvoer?

Het punt bij kattenvoer is dat vlees duur is. Bij veel merken bestaat het voer niet hoofdzakelijk uit vlees, maar worden er granen aan toegevoegd. Zo blijft de productie voor het merk zo goedkoop mogelijk. Je kunt het percentage granen terugvinden op de ingrediëntenlijst van de verpakking.

Is kattenvoer met graan altijd slecht voor de kat?

Nu kan het geen kwaad als de kat wat graan binnenkrijgt. Granen vormen echter niet de belangrijkste voedingsstof voor de kat. Daarnaast bevat graan koolhydraten. Dit is geen voordeel, omdat katten hier makkelijk zwaarder van worden. Koolhydraten zijn namelijk suikers. Je kat heeft deze eigenlijk niet nodig, of althans, niet teveel.

De voordelen van graanvrij kattenvoer

Hierboven schreven we al dat er in kattenvoer met graan koolhydraten zitten. Deze heeft je kat eigenlijk niet nodig. Een voordeel van graanvrij kattenvoer zo dus de afwezigheid van koolhydraten moeten zijn. In de praktijk werkt dit helaas minder eenvoudig. Fabrikanten willen nog steeds winst maken én de producten zo betaalbaar mogelijk houden. Dat betekent dat graan in graanvrij kattenvoer vaak vervangen worden door bijvoorbeeld groenten en fruit. Soms wordt er dierlijk vet als vervanger gebruikt. Dit is misschien  beter dan graan, maar eigenlijk niet optimaal.

Het grootste voordeel van graanvrij kattenvoer zou dus moeten zijn dat er geen koolhydraten in zitten. Dit is dus niet altijd zo. Toch heeft graanvrij kattenvoer nog steeds een paar voordelen ten opzichte van ander kattenvoer. Dit zijn:

  • Graanvrij voer wordt vaak aangeboden door merken van hoge kwaliteit. In dat geval kan de kat alleen al uit de hoge kwaliteit, wat gezondheidsvoordelen halen.
  • Voer met minder graan kan een voordeel zijn voor een kat met diabetes.
  • Graanvrij voer of voer met meer vlees en vet, draagt bij aan een mooie, glanzende vacht.
  • Sommige katten hebben een voedselallergie voor gluten (deze zitten in tarwe) en kunnen opknappen van glutenvrij of volledig graanvrij voer.

Zoals je hierboven leest blijft de algehele kwaliteit van het kattenvoer dat je koopt, het belangrijkst.

Beste graanvrij kattenvoer

Waar moet je op letten als je graanvrij kattenvoer aanschaft?

Waar je op moet letten als je graanvrij kattenvoer koopt, hangt af van de reden waarom je dit aanschaft. Als je kat allergisch is voor gluten, is het belangrijk dat het kattenvoer niet een graan met gluten bevat. Andere granen zoals rijst, kunnen dan niet zoveel kwaad.

Andere katteneigenaren vinden vooral het aspect van de koolhydraten in graan niet goed. In dat geval willen mensen vaak volledig graanvrij voer. Dit betekent dat er bijvoorbeeld ook geen rijst op de ingrediëntenlijst mag staan. In volledig graanvrij voer is de keuze dus beperkt.

Verder neem je voor het aanschaffen van graanvrij kattenvoer dezelfde keuzes mee als bij het kiezen van ander kattenvoer. Let bijvoorbeeld op:

  • De leeftijd van de kat. Er is bijvoorbeeld ook graanvrij voer voor kittens.
  • Is je kat geneutraliseerd? Dan komt hij of zij misschien wat sneller aan. Kijk dan of er een graanvrije variant is voor geneutraliseerde katten.
  • Blijft je kat binnen of komt hij ook buiten?
  • Heeft je kat speciaal voer nodig? Dan kan je wellicht kijken of het desbetreffende voer er ook in een graanvrije variant is. Zo niet, dan adviseren we je om het advies van je dierenarts zwaarder te wegen dan de wens om graanvrij voer te kopen.

Zoals je ziet heeft het uitkiezen van graanvrij kattenvoer dus wat punten om op te letten. Hou ook in gedachten dat bijvoorbeeld rijst en mais gewoon granen zijn. Kwaad kunnen ze niet, maar ‘officieel’ is het voer dan dus niet graanvrij. Als je koolhydraatarm kattenvoer wilt kopen is volledig graanvrij voer een betere keuze.

Een ander aandachtspunt is dierlijk vet in graanvrij kattenvoer. Een kat die te zwaar is kan hier nog dikker van worden. Het beste kan je hierover advies vragen bij je dierenarts.

Graanvrij kattenvoer en de prijs: duurder of juist niet?

Over het algemeen is graanvrij kattenvoer iets hoger geprijsd dan voer met graan. Dit komt omdat graanvrij voer over het algemeen wordt aangeboden door de betere merken kattenvoer. Denk aan bijvoorbeeld premium merken of biologisch kattenvoer.

Hoeveel duurder het graanvrije voer is dat jij wilt kopen, hangt af van de vervangers van graan in het voer. Je zal een flink hogere prijs betalen voor voer waarin het graan volledig is vervangen door hoogwaardig spiervlees. Brokjes waarin graan vervangen wordt door groenten, fruit of andere granen dan tarwe zijn dan weer goedkoper.

Let op de signalen van je kat

Of het graanvrije voer een goede keuze is, merk je vooral aan je kat. Blijft hij of zij goed op gewicht en glanst de vacht? Dan zal je een goede keuze gemaakt hebben! Als het voer niet past bij je kat kan ze aankomen in gewicht of bijvoorbeeld last krijgen van diarree. Ook een doffe vacht is een teken dat het voer misschien niet past bij je huisdier.

 

Tot slot geven we vijf voorbeelden van graanvrij kattenvoer en bespreken we de ingrediënten, de prijs en de eigenschappen. Zo kun je zien waar je op moet letten en vind je wellicht een passende brok voor jouw kat!

Over de auteur

Jasper
Kattenliefhebber

Jasper is eigenaar van kattenpagina.com, een website vol met informatie over alle aspecten van het leven met katten. Hij is dol op dieren en doet in zijn vrije tijd aan verschillende sporten. Lopen do... Lees meer

Reacties (2)

Lotte van den Heuvel schreef:

Wat een informatief en goed geschreven artikel over kattenvoeding! Ik wil graag mijn waardering uitspreken voor de uitgebreide informatie die je hebt gegeven.

Granen zitten trouwens niet alleen in kattenvoer omdat ze goedkoop zijn. Bij brokjes zijn ze ook nodig om de structuur van de brok te krijgen. Daarom zul je in natvoer ook veel minder vaak granen vinden dan in kattenbrokken.

Wel goed dat je de nadruk legt op de kwaliteit van ingrediënten en het belang van het vermijden van kunstmatige toevoegingen. Dit zijn cruciale aspecten om te overwegen bij het kiezen van kattenvoeding, en je hebt dit op een begrijpelijke manier uitgelegd.

Kortom, het artikel zit vol waardevolle informatie. Ik kijk uit naar meer van jouw inhoud in de toekomst!

Jasper schreef:

Bedankt Lotte!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *