Beste kattenluik met chip 2024

Door: Jasper
Laatste update: 5 mei 2023

Kattenpagina.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.

Katten zijn nachtdieren. Ze gaan graag op avontuur buiten de deur. Telkens de kat naar binnen laten is echter vrij irritant, dus dan wil je een kattenluik hebben. Steeds meer dierenliefhebbers kiezen tegenwoordig voor een kattenluik met chip

Ieder kattenluik helpt jouw kat zelfstandig naar binnen en naar buiten gaan. Het nadeel van sommige reguliere kattenluiken is echter dat niet alleen jouw kat binnen kan komen. Ook de kat van de buren of andere dieren kunnen via het luik je huis betreden. Wil je dat voorkomen? Kies dan voor een kattenluik met chip. In deze koopgids lees je welke kattenluiken er op de markt zijn en hoe je de beste uitkiest voor jou en je dier.

Beste reviews SureFlap Microchip Basismodel

Merk: Sureflap
Eindoordeel: 9/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 98,95

Dit kattenluik opent alleen bij aankomst van jouw eigen kat dankzij de microchip herkenning. Het is compatibel met 9, 10 en 15 digit microchips. Bovendien kun je maar liefst 30 katten registreren op het luik. Programmeren is niet ingewikkeld. Met slechts 1 knop kun je het systeem installeren. Het luik werkt op 4 AA batterijen. Deze batterijen moeten ongeveer eens per jaar vervangen worden. Het luik is wit en gemaakt van kunststof. Daardoor past het in vrijwel elk interieur. De transparante kunststof klep zorgt ervoor dat de kat snel aan het systeem went.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste koop PetSafe Microchip

Merk: PetSafe
Eindoordeel: 9.3/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 58,99

Ben jij ook altijd bang dat andere katten het kattenluik in jouw deur ontdekken? Dat er ineens vreemde katten door je huis lopen omdat ze zomaar naar binnen kunnen wandelen? Misschien is het al wel gebeurd en zoek je naar een oplossing om het in de toekomst te voorkomen. De Garden Protector verjaagt alle ongewenste dieren uit je tuin zoals katten maar ook honden, steenmarters, vossen en konijnen. De Protector heeft verschillende functies, ook een stand waarmee alleen katten worden verjaagd. Het geluid is onprettig voor dieren en houdt ze op afstand. Onze gids voor de beste dieetvoer voor katten biedt meer geweldig speelgoed, dus bekijk het eens.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze keuze SureFlap Microchip Dualscan

Merk: Sureflap
Eindoordeel: 8.4/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 137,00

Dit type kattenluik werkt op chip en leest dus de chip in jouw huisdier om hem naar binnen te laten. Zo heb je nooit meer een vreemde kat in huis. Het unieke van dit luik is dat het een dualscan heeft. Met deze extra functionaliteit wordt de chip in twee richtingen gecontroleerd: bij binnenko,st en als je dier naar buiten gaat. Je kunt het luik gemakkelijk zelf monteren. Het heeft vier sluitingsmogelijkheden. Je dier hoeft nooit meer een halsband om! Met een doorgang van 14 x 12 centimeter is het geschikt voor kleine tot middelgrote katten.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

PetSafe Petporte Smart Flap

Merk: PetSafe
Eindoordeel: 9.2/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 149,94

Dit kattenluik met microchip is als eerste ter wereld ontwikkeld in samenwerking met dierenartsen en andere professionals. De Petsafe Petporte is een geavanceerd kattenluik dat gekoppeld is aan de chip in jouw kat. Zo krijgen alleen jouw huisdieren toegang tot de woning via het luik. Andere dieren worden geweerd. Je kat hoeft dankzij dit systeem ook geen halsband meer te dragen. Het luik werkt op netstroom maar heeft ook een optionele reservebatterij. Het luik scant constant de omgeving waardoor zelfs de snelste katten gemakkelijk door het luik kunnen bewegen. Je kunt altijd nog handmatig het luik instellen als je de kat binnen wil houden.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Cat Mate Kattendeur Microchip 360

Merk: Cat Mate
Eindoordeel: 8.5/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 64,98

De Cat Mate is een kattendeur gemaakt van kunststof. Je geeft de kat hiermee de gelegenheid om zelf naar binnen of naar buiten te wandelen. Jij bepaalt alsnog wel hoe en wanneer dit mogelijk is dankzij de handige vierwegsluiting in het luik. Je kunt kiezen uit een stand waarmee de kat heen en weer kan, een stand waarmee de kat alleen naar buiten of alleen naar binnen kan, en een stand waarin het luik volledig gesloten is. Het luik is geschikt voor deuren tot een dikte van 50 mm. Meet altijd eerst de deur op voor je een luik koopt.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze gids voor het kopen van kattenluiken met chip

De voordelen van een kattenluik met chip

Een kattenluik is praktisch voor je kat maar brengt ook risico’s met zich mee. Via zo’n luik kunnen er namelijk ook andere dieren en zelfs kwaadwillende personen toegang krijgen tot je huis. De beste manier om te zorgen dat je kat veilig in en uit kan, en tegelijkertijd je huis te beschermen is door middel van een chip. Een kattenluik met chip gaat alleen open voor jouw kat. Zo weet je dat alleen hij of zij ermee de woning betreedt. 

Steeds meer mensen chippen hun huisdier. Zo’n chip – ook wel transponder genoemd – is een buisje zo groot als een rijstkorrel. Het wordt door de dierenarts met een naald onder de huid van het huisdier aangebracht. Dit kan zowel bij katten als andere huisdieren zoals honden. Meestal wordt de chip in de nek geplaatst. Het dier heeft er geen last van en kan zo goed in de gaten worden gehouden. Een huisdier met een chip is bijvoorbeeld gemakkelijk te vinden wanneer hij vermist raakt. 

Elke chip wordt door de dierenarts geregistreerd bij de NDG. Daar worden jouw gegevens automatisch gekoppeld aan die van je huisdier. Als hij wordt gevonden door een dierenambulance of dierenarts, dan kunnen ze jouw gegevens achterhalen en is je huisdier snel weer thuis. Naast het terugvinden van een huisdier wordt de chip ook gebruikt voor talloze andere toepassingen. 

Een kattenluik met chip is een van de meest gebruikte toepassingen van de chip die soms ook gebruik kan worden als GPS tracker. Jouw huisdier heeft immers zijn eigen unieke chip met een unieke code. Kattenluiken met chip herkennen die code wanneer de kat dichtbij komt. Alleen wanneer hij of zij in de buurt is, gaat het kattenluik open. De rest van de tijd zit het op slot en kan het dus niet geopend worden door andere dieren of mensen. 

kattenluik met chip

De soorten kattenluiken met chip

Net als bij veel andere producten, zijn er veel verschillende soorten kattenluiken. Je wil natuurlijk een kattenluik met chip die als best getest is. Daarnaast zijn er nog variaties in kattenluiken die meer op een persoonlijke keuze neerkomen. Kattenluiken met chip xxl zijn bijvoorbeeld perfect voor grotere dieren zoals Noorse boskatten. Hier lees je meer over de verschillende mogelijkheden. Welk luik het beste bij jou past, kun je daarna op basis van de opties bepalen. 

Kattenluik met chip op je mobiel

Een populair product op de markt is het kattenluik met chip dat je kunt besturen met mobiel. Je vraagt je waarschijnlijk af waar dat voor nodig is. Als je echter alle voordelen op een rij ziet, begrijp je waarom zoveel huisdiereigenaren dit systeem willen.

Op een kattenluikje dat je bestuurt op je mobiel, is in eerste instantie te openen door je kat met de chip in zijn nek. Daarnaast kun jij echter via je smartphone de bewegingen van de kat in de gaten houden. Heb jij je bijvoorbeeld wel eens afgevraagd wanneer jouw kat op avontuur gaat en wanneer hij weer thuiskomt? Met dit bijzondere kattenluik met chip worden die gegevens direct naar je mobiele telefoon gestuurd. Of misschien ben jij al wel eens naar huis gerend om het luikje dicht te doen vlak voor een onweersbui? Met dit kattenluikje kun je dat op afstand met je mobiele telefoon doen. Je kunt zo bovendien je kat in de gaten houden wanneer je op vakantie bent. 

Handmatige of elektronische vergrendeling

Gaat het kattenluik met chip op je smartphone je boven de pet? Dan zijn er nog andere opties. Het is en elke situatie handig als je het kattenluik zelf kunt sluiten. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je kat naar buiten gaat als er een storm op komst is. Bovendien kun je jouw dier even binnen houden als je in de tuin bezig bent en hij of zij niet in de weg mag lopen. In ieder geval is het goed als jouw kat niet de enige is die het luik kan openen en sluiten. Daarom heeft elk kattenluikje met chip ook een vergrendeling. 

In de vergrendeling van kattenluiken met chip wordt er onderscheid gemaakt tussen een elektrische en handmatige vergrendeling. Een handmatige vergrendeling heeft vaak slechts een schuifje dat je omzet om het slot erop te draaien. Een elektronische vergrendeling is vaak op afstand te besturen. Dit is handig als je niet vaak in de buurt van het luik bent.  

Hier moet je op letten bij de aankoop van een kattenluik met chip

Nu je weet dat het kattenluik met chip in vele soorten komt, is de keuze makkelijker. Echter zijn er nog een paar aspecten waar je op moet letten voor je overgaat op aankoop. Allereerst is dat het materiaal waar het kattenluik op geplaatst wordt.

Heb jij een deur van glas, hout, plastic of beton? Dit zijn allemaal totaal verschillende materialen en moeten dus op verschillende manieren behandeld worden. Het materiaal van de deur maakt dan ook veel uit voor het soort kattenluik dat je nodig hebt. Een kattenluik met chip kun je vinden in vele vormen dus voor elk soort deur is er wel een luik te vinden. Om te voorkomen dat je een kattenluikje met chip koopt waar je achteraf niks aan hebt, is het altijd goed om naar de specificaties te kijken. 

Houd daarnaast ook vooral rekening met de afmetingen van je huisdier. Ook daarover kun je vaak meer informatie vinden in de specificaties van een product. Sommige kattenrassen zijn erg groot en hebben dus een groter kattenluik nodig. 

Eindconclusie: kattenluiken met chip

Tot slot doen we een paar suggesties voor verschillende kattenluiken met chip. Dit kan je helpen om een goede keuze te maken.Over de auteur

Jasper
Kattenliefhebber

Jasper is eigenaar van kattenpagina.com, een website vol met informatie over alle aspecten van het leven met katten. Hij is dol op dieren en doet in zijn vrije tijd aan verschillende sporten. Lopen do... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *