Beste krabton 2024

Door: Jasper
Laatste update: 25 mei 2023

Kattenpagina.com is een onafhankelijke site die een kleine commissie kan krijgen op bepaalde producten.

Heb jij ook een kat die zijn nagels graag en vol overgave in je meubels zet? Of die zich eens lekker lang uitrekt met zijn klauwen in de deurpost? Een kat die zich krabbend stort op je tapijt? Er zijn meerdere redenen dat je kat jouw interieur stukje bij beetje verwoest. In de natuur gebruiken katten hiervoor meestal een boom. In huis kun je een krappaal of krabton plaatsen waar je kat naar hartenlust aan kan krabben.

Inhoudsopgave contents chevron

Beste reviews Krabton – Jorge

Merk: Trixie
Eindoordeel: 8.4/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 157,53

Je kat zet zijn nagels graag in de mooie kwalitatieve Krabton Jorge. De krabton is geschikt voor kleine en middelgrote katten. De basis van de krabton is gemaakt van stevig hout. Het hout is voor de helft bekleed met sisal, de andere helft met donkerblauwe jeans stof. De krabton bevat 3 ruime slaapplaatsen die zijn voorzien van pluche. Daardoor is de krabton ook geschikt voor meerdere katten. Geleverd met 3 afneembare kussens die in de wasmachine kunnen. Omdat katten graag hoog zitten, is de hoogte van 78 cm ook ideaal. Kleur: grijs en denim. Afmetingen: 40 x 40 cm/ H 78 cm.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste koop Krabton Coony Lounge

Merk: RHRQuality
Eindoordeel: 8.9/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 199,00

Niet alleen kan jouw kat zijn nagels eindeloos krabben aan de krabton Coony Lounge, ook kan hij er heerlijk in spelen of luieren. Deze grote en solide krabton van maar liefst 110 cm hoog is geschikt voor grote en zware katten. De stijlvolle krabpaal heeft 3 grote ingangen en 4 ruime ligplekken. Door zijn diameter van 44 cm is hij niet alleen heel stabiel, maar zijn alle ligplekken ook ruim. De buitenzijde van de krabton is volledig bekleed met oersterk sisalkleed en is zeer duurzaam. Door zijn hoogte hebben zelfs de allergrootste katten voldoende ruimte om geheel uitgestrekt te krabben. Kleur: Lichtgrijs. Afmetingen: 44 x 44 cm/ H 110 cm.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze keuze Trixie Krabton Gracia

Merk: Trixie
Eindoordeel: 9/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 103,20

Urenlang speel- en luierplezier voor je kat met de Trixie Krabton Gracia. Deze praktische krabton heeft een mooi design met een neutrale kleur en past hierdoor in ieder interieur. De kraboppervlakten zijn bedekt met stevig sisal en verder is de ton afgewerkt met zacht pluche. De krabton heeft 3 verdiepingen, en niveau 2 en 3 zijn intern met elkaar verbonden, zodat jouw kat lekker kan spelen en klauteren. Wendbaar kussentje in het onderste niveau. Bovenzijde dient als ligplateau (met afneembaar kussentje) om heerlijk te relaxen. De kussentjes kunnen in de handwas. Kleur: Grijs | Lichtgrijs. Afmetingen: ø38 x H 85 cm.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Trixie Krabton Ria Krabpaal

Merk: Trixie
Eindoordeel: 9.6/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 62,00

Op zoek naar een mooie krabton van goede kwaliteit en die niet al te groot is? Jouw kat kan naar hartenlust krabbelen aan de Trixie krabton Ria van uitstekende kwaliteit en mooi design. De buitenkant is voorzien van sisaltapijt, extreem sterk materiaal dat ideaal is om nagels aan de scherpen. Verder is deze ton bekleed met zacht pluche. Je kat kan zich ook verstoppen of terugtrekken in de schuilplaats die is voorzien van pluche/fleece. Bovenop is een extra relaxlocatie, voorzien van een wendbaar kussentje. Dit zachte kussen kan in de handwas. Kleur: lichtgrijs/natuur. Afmetingen: 39 x 37,5 x 39 cm.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Krabton Coony Lounge Creme. Krabpaal voor grote katten

Merk: RHRQuality
Eindoordeel: 8.7/10
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 199,00

Lekker spelen en heerlijk luieren en bovendien vol overgave je nagels krabben. Dat kan jouw kat met deze oersterke krabton Coony Lounge. Deze grote en solide krabton van maar liefst 110 cm hoog is uitermate geschikt voor grote en zware katten. De stijlvolle krabpaal heeft 3 grote ingangen en 4 ruime ligplekken. Door zijn diameter van 44 cm is hij niet alleen heel stabiel, maar zijn alle ligplekken ook ruim. De buitenzijde van de krabton is volledig bekleed met supersterk sisalkleed. Door zijn hoogte hebben zelfs de allergrootste katten voldoende ruimte om geheel uitgestrekt te krabben. Kleur: crème. Afmetingen: 44 x 44 cm/ H 110 cm.

Te koop bij
bol
Gratis verzending vanaf 20,-

Onze gids voor het kopen van krabtonnen

Waarom krabt mijn kat?

Allereerst markeert je kat tijdens het krabben zijn territorium. Via de kliertjes in zijn voetzolen markeert hij zijn leefgebied met zijn unieke geur. Daarnaast is het voor jouw kat een soort pedicure. Door tegen stevig materiaal te wrijven, laat de buitenste laag van hun nageltjes los (de nagelschede) en komt de onderliggende scherpe nagel tevoorschijn. Hij is weer klaar voor de jacht en traint gelijk de spieren zijn voorpoten. Je kat rekt en strekt zich helemaal uit als hij ergens aan krabt. Zo blijft hij soepel: hij kan zich sneller verplaatsen en snel reageren op onverwachte situaties, net als in de natuur. Tot slot krabt een kat ook om stress te verminderen.
Dit gedrag laat helaas flink wat sporen na. Daar word je niet vrolijk van. Hoogste tijd om dan een krabton of krabpaal in huis te halen.

krabton

Wat is een krabton?

Een krabton is een ronde of vierkante toren waar een kat aan kan krabben. Krabtonnen zijn tussen de 50 en de 180 cm hoog en bedekt met sisal tapijt, zeegras of riet. Een krabton heeft meerdere functies. Jouw kat zich uitleven en zijn territorium afbakenen en zijn nagels scherpen. Door aan de ton te krabben, onderhoudt hij namelijk zijn nagels. Bovendien kan hij een stuk stress of spanning kwijtraken door het rekken, strekken en krabben aan de ton. Een krabton met holletjes zorgt daarnaast nog eens voor slaap- en rustplekken. Zowel in de ton als bovenop de ton.

Lekker hoog

Het is je misschien wel eens opgevallen dat je kat graag naar een hoog punt klimt. Dat doet hij omdat hij zo makkelijk kan overzien wat er allemaal om hem heen gebeurt. De krabton is hiervoor ideaal, want de bovenkant is plat en zo kan je kat erop liggen. Er zijn ook modellen die zijn uitgevoerd met een lekker zacht mandje op de bovenkant. Dat maakt het een fijne plaats om heerlijk te gaan luieren.

Hoe kies ik een geschikte krabton?

Afstemmen op grootte en gewicht van je kat

Je kat wil lekker languit krabben, dus kies een ton die groot genoeg is. De krabtonnen zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes. Kies een krabton waarbij jouw kat gestrekt kan staan. Koop je de ton voor een kitten, hou er dan rekening mee dat hij nog gaat groeien. Heb je meerdere katten? Hou dan rekening met de grootste van het stel.
Heb je een grote of krachtige kat, zoals een Maine Coon? Of heb je meerdere katten? Dan heb je een krabton nodig waarvan de bodem extra verzwaard is, zodat hij niet omvergetrokken wordt.

Let op het materiaal

De dikte van de wand zegt is over de kwaliteit van een krabton. Logischerwijs zal een dun wandje eerder slijten dan een dikke. Grote katten zijn sterker dan normale katten, daarom is het belangrijk dat je kiest voor een ton met een stevige wand en waarvan de stof aan de buitenkant ook van goede kwaliteit is.

Bovendien kan een lichte ton eerder omvallen als er meerdere katten op springen of spelen. Dit geldt zeker als jouw katten groter of zwaarder zijn. Kies dan voor een krabton met een verzwaarde bodem zodat hij stabieler is.

Welke soorten krabtonten zijn er?

Krabton met huisje

Zoekt jouw kat graag een rustig plaatsje om uren te luieren? Of kruipt hij liever weg als er visite is? Met een krabton met huisje heeft hij een eigen plekje waar hij veilig in een donker holletje kan verdwijnen. Voor de verwende kat kies je er één die is uitgevoerd met pluche. Daar kan je kat dan heerlijk in kruipen om in alle rust te slapen.

Krabton voor grote katten

Heb je een grote, zware of krachtige kat, zoals een Maine Coon? Of heb je meerdere katten? Dan heb je een krabton nodig waarvan de bodem extra verzwaard is, zodat hij niet omvergetrokken wordt. Als je krabton te licht is kan hij namelijk omvallen als jouw katten erop spelen, springen, of wanneer ze tijdens het krabben hun gewicht in de strijd gooien. Bovendien moet een krabton voor grote katten een dusdanige diameter hebben dat je kat voldoende ruimte heeft om er comfortabel in te liggen.

Wasbare mandjes
Ook jouw kat zal vast wel eens een klein ongelukje hebben. Misschien spuugt hij wel eens een kleverige haarbal uit. Of doet hij per ongeluk een plasje in de mand. Zeker oudere katten kunnen helaas wel met wat ongemakjes te maken krijgen. Het is dan handig om een krabton te nemen met losse kussentjes. Die kun je gewoon wassen in de wasmachine.

Krabton inclusief speeltjes

Young, wild and free… Heb je een jonge of actieve kat? Eentje die door het hele huis sprint en de boel regelmatig afbreekt? Kies dan voor een krabton inclusief speeltjes. Jouw kat kan zijn energie kwijtraken door tegen de ton aan te klauteren. Of hij kan klimmen tussen de diverse niveaus aan de binnen- en buitenkant. Dankzij de gaten kan hij ook verstoppertje spelen. Een krabton inclusief speeltjes heeft bovendien nog een muis aan een elastiekje of andere kattenspeeltjes. Goed voor uren speelplezier.

Voordelen van een katten krabton

Wat zijn nu de voordelen van een katten krabton tegenover een krabpaal?

Grote krabton

Wanneer je een grote krabton koopt is het voordeel dat er verschillende katten gebruik van kunnen maken. Doordat deze erg robuust is en vaak meerdere verdiepingen heeft, kunnen er ook meer dieren tegelijk gebruik van maken. Ook hoef je niet bang te zijn dat jouw grote kat er geen gebruik van kan maken. De robuuste bouw maakt dat de ton stabiel staat en niet zomaar kan omvallen, zoals bij sommige krabpalen wel het geval is.

Stevige krabton

Kies je voor een stevige krabton dan maakt het niet uit of deze door een kleine of grote kat gebruikt wordt, hij is toegankelijk voor elke tijger. Vaak hebben krabtonnen verschillende openingen zodat alle dieren zich kunnen verstoppen en zich veilig voelen. Of een potje verstoppertje kunnen spelen. Krabpalen zijn vaker open en hebben meestal maar één huisje.

Krabton kopen als aanvulling op je interieur

Kies uit een ruim assortiment krabtonnen en verfraai zo meteen het interieur van je huiskamer. Door het aparte design van de vele krabtonnen is dit meubel meteen een onderdeel van je huis. Of je nu kiest voor een krabton grijs, krabton zwart of een hoge tower, je woonkamer gaat er zeker op vooruit met dit mooie meubel.

 

Eindconclusie: krabtonnen

De belangrijkste reden om een krabton voor je kat aan te schaffen is het behoud van je meubilair. Laat je kat spelenderwijs wennen aan de nieuwe krabton, dan begrijpt hij vast snel wat de bedoeling is. De krabtonnen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, stijlen en afmetingen. Zo kun je altijd kiezen voor een ton die past in jouw interieur. Als jouw kat zijn nagels in de krabton zet, heb je de investering daarmee al snel terugverdiend. Misschien was je ook wel op zoek naar een krabpaal voor je kat?

Over de auteur

Jasper
Kattenliefhebber

Jasper is eigenaar van kattenpagina.com, een website vol met informatie over alle aspecten van het leven met katten. Hij is dol op dieren en doet in zijn vrije tijd aan verschillende sporten. Lopen do... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *